Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyběhněte se svou polovičkou na závod, ochutnejte vína

Novinky, mšv

Nadcházející víkend se ponese ve znamení svátku všech zamilovaných. Vezměte svou drahou polovičku a vyrazte společně na závody v Praze, Plzni nebo i do ostravské zoo, kde se uskuteční speciální prohlídka. Po celé republice se také konají masopusty. Na Moravě si můžete i v zimním čase dopřát skleničku vína.

Foto: Profimedia.cz

Ochutnejte mladá vína ze sklípků. Ilustrační foto

Článek
Praha

Chutě Asie

Holdujete asijské kuchyni? Pak se v sobotu vypravte na Plechárnu, kde ochutnáte pro vás známé a možná i neznámé chutě hned několika zemí. Zkusit můžete thajské pálivé polévky, vietnamské bagety, jarní závitky nebo třeba salát z nezralého manga. Kromě jihovýchodní Asie zavítáte na své gastronomické výpravě rovněž do Indie. Více najdete zde.

Valentýnský běh

Čapněte svou drahou polovičku a přijďte se provětrat do Stromovky, v níž se v neděli koná Valentýnský běh. Šestý ročník akce opětovně není přehlídkou nejlepších sportovních výkonů, jde především o pohyb a pobyt na vzduchu. Dorazit můžete i s přáteli či rodinnými příslušníky, zkrátka kýmkoli, kdo je vašemu srdci blízký. Podrobnosti najdete zde.

Valentýnská pouť

Duchovní rozměr lásky v jakékoli podobě můžete prozkoumat při valentýnské pouti, která se v sobotu uskuteční na Vyšehradě. Nejprve se uskuteční inspirativní rozprava především pro snoubence, která vybídne k zamyšlení i vyslechnutí několika úvah, následovat bude mše v bazilice sv. Petra a Pavla. Další informace zde.

Středočeský kraj

Masopust v pivovaru

Oslavte masopust ve všech jeho podobách, s tradicemi i dobrými pochoutkami, v Únětickém pivovaru. Chybět nebude tradiční průvod masek, veselice, tančení, a jelikož se akce koná v pivovaru, tak ani ochutnávky zlatavého moku, včetně narážení masopustního speciálu. V podvečer bude následovat afterpárty. Více najdete zde.

Velikonoční výstava

Už netrpělivě vyhlížíte Velikonoce? Ať už je to kvůli samotnému svátku nebo jarnímu období, čekání si můžete ukrátit na výstavě ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně, kde si mohou návštěvníci prohlédnout velikonoční pohlednice z období od konce 19. století, až po 80. léta minulého století. Skrze ně nahlédnete na svátky jara v různých historických epochách. Více zde.

Jihočeský kraj

Masopustní průvod

Za masopustním veselím se v neděli můžete vypravit také do Dačic, kde je na programu především průvod městem. Masky jsou obzvlášť vítány, jejich sraz je už ve 13:00 hodin, akce samotná začíná o hodinu později. Chybět nebude živá hudba, tancování ani občerstvení a další program. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Párty běh

Na běh ve znamení svatého Valentýna můžete v sobotu vyrazit do Borského parku v Plzni. Dorazte se svou drahou polovičkou či přáteli nebo se seznamte až na místě. Těšit se můžete na pětikilometrovou trasu plnou úkolů, ale také běžeckou mini seznamku, účastí navíc podpoříte dobrou věc. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Závod na lyžích

Milovníci zimních sportů mohou o víkendu vyrazit na běžecké závody v okolí Božího Daru. Sněhové podmínky lyžování přejí a zúčastnit se může závodník nehledě na věk i výkonnost. Závodit se bude volným i klasickým stylem, kromě toho můžete vyrazit na zasněžené svahy i na takzvaném fatbiku. Podrobný rozpis závodů najdete zde.

Ústecký kraj

Krušnohorská třicítka

Běžkaři, kteří v sobě mají soutěživého ducha, se mohou o víkendu vypravit také do Mikulova u Teplic, kde se koná závod Krušnohorská třicítka. V sobotu se bude nejprve konat její malá verze, kdy se pojede 15 kilometrů volnou technikou. Hlavní závod bude následovat v neděli na 15 a 30 kilometrů klasickou technikou. Více zde.

Liberecký kraj

Závody psích spřežení

Máte rádi psi? Pak se může přijet pokochat jejich sílou a vytrvalostí na závody psích spřežení, které se o víkendu uskuteční v Zásadě. Závodit se bude ve dvou hlavních kategoriích, a to ve sprintu a midu. K vidění budou nejen různé rasy huskyů, ale také samojedi, grónští psi a další. Očekáváno je až 100 závodníků. Více naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Masopustní veselí

Vydejte se oslavit masopust do Bílé Třemešné, kde je připraven maskovaný průvod vsí, ale také večerní zábava v místní hasičárně. Od pravého poledne se můžete těšit také na prodej dobrot z čuníka, živou hudbu nebo i tombolu, v níž můžete vyhrát hodnotné ceny. Další informace najdete zde.

Pardubický kraj

Staročeský masopust

Chcete si užít masopust v jeho nejryzejší podobě? Pak navštivte obec Hamry u Hlinska, kde se zvyk drží v prakticky neměnné podobě. Zdejší masky mají tradiční podobu, v průvodu a obchůzkách potkáte zejména muže, jen výjimečně se převlékají také ženy a děti. Po masopustním veselí nastává krátký odpočinek následovaný večerní zábavou v hostinci. Více zde.

Vysočina

Prezidentské vozy

Jakými vozy jezdili čeští a zahraniční prezidenti? Zjistěte to v Muzeu autíček na zámku Příseka. Na tamní výstavě si budete moci prohlédnout zmenšeniny jejich automobilů, ať už to bude třeba Lincoln Continental, v němž zastřelili prezidenta Kennedyho, nebo Mercedes Benz 770K, který dostal od Hitlera Emil Hácha. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Putování po sklepích

Zima se možná nezdá jako ideální období pro degustaci, ale špatný čas pro pití vína neexistuje. Na ochutnávky výrobků mladých vín můžete vyrazit v sobotu do Dobšic, kde bude otevřeno na dvacet sklepů a stanovišť. Kromě tekutého zlata budete moci ochutnat také kulinářské speciality a k dobré náladě zahraje cimbálovka nebo i skotské dudy. Další informace najdete zde.

Olomoucký kraj

Keltský večer

V šumperském Domě kultury v sobotu vypukne keltský večer, který návštěvníkům nabídne neotřelá hudební vystoupení několika hudebních skupin. Předvedou například písně z Irska v moderním pojetí nebo muziku Irskem a Skotskem inspirovanou. Návštěvníci se dočkají také ukázek tance nebo ochutnávek kvalitní whisky. Podrobnosti najdete zde.

Zlínský kraj

Masopustní veselice

Přímo v centru Zlína můžete v sobotu okusit atmosféru fašanku neboli masopustní veselice. Při takové akci nesmí chybět průvod masek, vystoupení hudebních a folklorních souborů či ukázka lidových řemesel. Hlad budete moci zahnat ochutnávkou zabijačkových specialit nebo dalším připraveným občerstvením. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Valentýn v zoo

Chcete se svou drahou polovičkou strávit Valentýna netradičně, a ne tolik prvoplánově romanticky při svíčkách? Pak se v sobotu vydejte do Zoo Ostrava, kde budou mít zamilované páry slevu, respektive zaplatí jen jedna osoba. Připravena je poté mimořádná prohlídka s průvodcem zaměřená na partnerské soužití zvířat. Další informace zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám