Hlavní obsah

V USA mají muzeum kývajících se hlaviček

Novinky, mšv

Zřejmě největší sbírku svého druhu na světě představuje nové muzeum v Milwaukee ve Wisconsinu. K vidění v něm je na 6500 figurek s kývající se hlavičkou, takzvaných bobblehead. Ty vyobrazují sportovní maskoty, celebrity, politiky nebo postavy z pohádek, uvádí agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Milwaukee otevřeli muzeum figurek s hýbacími se hlavamiVideo: AP

 
Článek

Muzeum je dílem přátel Phila Sklara a Brada Novaka, kteří se sbíráním figurek začali před 16 lety. Za tu dobu se jim podařilo shromáždit přes 10 000 předmětů, z nichž některé jsou i v životní velikosti nebo se řadí mezi skutečné rarity. K vidění jich je ve stálé expozici ovšem pouze část, ostatní budou veřejnosti představeny například v rámci krátkodobých výstav nebo při jiných příležitostech.

„Vložili jsme do toho úplně všechno,“ řekl Sklar pro lokální server Journal Sentinel. Naráží při tom na fakt, že oba sběratelé před čtyřmi lety zanechali svých prací v kanceláři, aby se mohli naplno věnovat svému snu. V muzeu se mohou návštěvníci dozvědět informace nejen o jednotlivých postavách, které figurky zosobňují, ale také o jejich samotné výrobě. „Baví nás to, odsud vychází vášeň. Také se nám líbí reakce lidí, když si sbírku prohlížejí,“ doplnil Sklar.

Usilují o rekord

Zakladatelé muzea nyní pracují na tom, aby jejich sbírku certifikoval výbor Guinnessovy knihy rekordů jako největší na světě. Dosavadní jedničkou je Phil Darling z Kanady, který vlastní přes 2400 figurek. Od jeho jmenování v roce 2015 svou sbírku ale rozšířil o dalších 500. Bude ho prý mrzet, až už nebude držitelem rekordu, těší se ovšem, až jednou zavítá do muzea v Milwaukee. „Mám to na svém seznamu přání,“ řekl.

Menší muzea s figurkami bobblehead existují i jinde v USA, například v Miami. Je nicméně zaměřené především na baseball, tedy hráče, maskoty a komentátory. Sklar doufá, že sbírka, kterou dal s Novakem dohromady nepřiláká jen fanoušky figurek s kývajícími hlavičkami, ale všechny, kteří chtějí spatřit něco neotřelého. „Ve světě se děje spousta negativních věcí. Potřebujeme mít, kam utíkat, kde se bavit i trochu vzdělávat,“ myslí si Sklar.

National Bobblehead Hall of Fame and Museum, jak zní celý název instituce, je zatím otevřeno jen ve všední dny. O víkendech by mělo být přístupné už od jara. Vstupné vyjde na pět dolarů, tedy něco málo přes 110 korun.

Spojené státy americké se mohou chlubit i několika dalšími zajímavými muzei. Třeba vloni otevřeným muzeem konopí, které má být vůbec první svého druhu na světě, nebo výstředním muzeem banánů.

Reklama

Výběr článků

Načítám