Hlavní obsah

Stubai nabízí nejlepší rodinné lyžování

Právo, Roman Zvarič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblíbený ledovec ve Stubaiském údolí otevřel své lyžařské brány již na začátku října. Má převážně široké, přehledné a mírné sjezdovky, které jsou ideální pro děti a začátečníky.

Foto: Roman Zvarič, Právo

S dětmi jsou na svazích i pohádkové bytosti.

Článek

Ve Stubaiském údolí čeká na nedočkavé lyžaře a snowboardisty největší rakouský ledovcový areál a tři menší střediska -Schlick 2000, Serlesbahn a Elferlift. Děti do deseti let tu lyžují zdarma. Lyžařské školy, kde pracuje řada českých instruktorů, učí už tříleté caparty.

Sto a něco třítisícovek

Lanovky jsou vybaveny sklápěcími kryty s pojistkou, pod kterými nikdo neproklouzne. A z dětských sjezdovek s nepřeberným množstvím atrakcí budete muset své potomky na poslední lanovku do údolí odvléci násilím. Podle německého autoklubu ADAC je Stubai se 73 km sjezdovek nejlepším rodinným lyžařským střediskem v celých Alpách. Láká hlavně rodiny se sedmi až desetiletými dětmi, které všude jinde za skipas platí.

Stubai leží jen několik kilometrů jižně od Innsbrucku. Malebné, asi 35 km dlouhé údolí s pěti městečky Neustiń, Fulpmes, Telfes, Mieders a Schšnberg se táhne jihozápadním směrem v nadmořské výšce kolem 1000 m. Panuje zde poklidná atmosféra a zdejší vzduch lékaři doporučují alergikům. Ze skalních masivů, které údolí obklopují, se tyčí k nebi 109 třítisícových vrcholů. Úchvatnou okolní scenérii dotvářejí ledovce, kterých je zde stěží uvěřitelných osmdesát.

Foto: Roman Zvarič, Právo

Hospoda s manufakturou

Stubaiský ledovec je až na samém konci údolí. Pokud se k němu vydáte skibusem, vysadí vás pohodlně přímo před vchodem do nástupní stanice.

Pojedete-li autem, raději si přivstaňte, protože později může být nejbližší parkoviště obsazené a pak vás čeká nepříjemná cesta z toho vzdálenějšího. Vzhůru do království věčného sněhu a ledu míří dvě lanovky, obě jsou v provozu již od 8 hod. Jedna vás vyveze na Gamsgarten (2620 m), druhá na Eisgrat (2900 m).

Z prvně jmenovaného vrcholu pokračuje další lanovka na Schaufeljoch ve výšce 3210 m. Tam se určitě zajděte rozhlédnout z panoramatické vyhlídkové plošiny Top of Tyrol. Obzoru na jihovýchodě dominuje Zuckerhütl (3507 m) u blízkých italských hranic a za dobrého počasí dohlédnete až do Dolomit.

Foto: Roman Zvarič, Právo

Možná právě sledujeme budoucí olympioničku.

Lyžuje se na 205 hektarech

Poblíž Schaufeljochu jsou dvě další zajímavé atrakce, miniaturní kaplička a nejvýše položená rakouská restaurace Jochdohle (3150 m). Na jídelním lístku má mimo jiné těstoviny připravené přímo na místě ve vlastní manufaktuře.

V ledovcovém areálu je na výběr celkem 35 sjezdovek na celkové ploše 205 hektarů. Společně s šestadvaceti lanovkami a vleky se vinou kolem dokola vrcholu Schaufelspitze (3332 m). Pro ranní rozježdění se nabízí třeba modrá č. 7, plochá a široširá dálnice bez jakýchkoli terénních nerovností. U její spodní části si můžete nechat změřit rychlost.

Z modrých dále doporučujeme příjemnou, nepatrně prudší č. 4, ideální trasu pro dlouhé carvingové oblouky. O poznání náročnější je červená č. 2 s několika ostře řezanými zatáčkami. Pro zkušené borce je zde černá, 1,6 km dlouhá sjezdovka Daunhill (č. 22) se sklonem svahu až 60 %. Vyznavači dlouhých tras ocení desetikilometrový sjezd do údolí.

Dětský svět

Podél modré tratě č. 1 vede dětská sjezdovka se skokánky, hupíky a slalomovým korytem s klopenými zatáčkami. U modré č. 5 najdete snowpark Stubai Zoo. Hlavním centrem dětských radovánek, opravdovým dětským světem, je však rozlehlý plac kolem Gamsgartenu. Jsou tu ploché louky s perfektně vybavenými výukovými parky, pojízdné koberce, zmenšená tréninková verze vleku poma a ledový hrad. Na pořádek dohlížejí maskoti v podobě obřích plyšáků. Součástí komplexu je i speciální dětská restaurace a školka, kde můžete „odložit“ potomky od tří let.

Foto: TVB Stubai Tirol

Dětská školička v plné práci

Na Gamsgartenu je také ledopád a běžkařský okruh. V této nadmořské výšce jsou však běžky dost náročnou aktivitou, a pokud nemáte opravdu dobrou fyzičku, zamiřte spíš na některou z běžkařských tratí v údolí, v celém Stubaitalu jich je k dispozici celkem 70 km.

Zajímá vás, jak ledovec, na kterém lyžujete, vypadá zevnitř? Pak se můžete vydat na exkurzi přímo do jeho nitra. Tunel Ice Grotto u horní stanice lanovky Eisgrat zve na fascinující okružní trasu v hloubce asi 30 m pod povrchem. Procházka mezi barevně nasvícenými stěnami je úžasným zážitkem. Infotabule u jednotlivých zastávek vysvětlují vše, co se týká fenoménu ledovců - jejich vznik, pohyb, změny teploty apod.

Foto: TVB Stubai Tirol

Poznávání ledovce v jeho útrobách

Špatné počasí lze přečkat třeba v akvaparku StuBay s vnitřními i venkovními bazény, skluzavkami a saunovým světem. A pokud vás nebo děti omrzí lyžování, vydejte se na pěší túru. V zimě je v údolí 80 km značených tras.

Zážitky s větší dávkou adrenalinu pak nabízejí sáňky. Na výběr je bezkonkurenčních dvanáct sáňkařských drah o celkové délce 43 km. Některé z nich jsou dokonce stylově osvětlené pro romantické večerní sáňkování pod hvězdami.

Foto: TVB Stubai Tirol

Na saních si užijí malí i velcí.

Stubai

Cesta z Prahy do údolí Stubai je dlouhá asi 550 km a zabere necelých šest hodin. Z Brna najedete přibližně o 50 km více.

Mapa sjezdovek se tiskne v několika jazycích včetně češtiny. Je zdarma k dispozici u pokladen.

Aplikace Stubaital nabízí mapu skiareálu, informace o sjezdovkách a lanovkách, předpověď počasí, záběry z webkamer a řadu dalších užitečných informací.

Ceny skipasů: 1-3-6 dní dospělí 48/139/231 eur, děti 10 až 14 let 24/69,50/115,50 eur, mládež 15 až 18 let 31,20/90,40/150,20 eur. O něco dražší je Super Ski Pass, který platí na ledovec i tři menší střediska v údolí a zajistí také volný vstup do vodního světa StuBay.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám