Hlavní obsah

Tipy na víkend: Na cestovatelský festival, vánoční trhy či do vinných sklepů

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blížící se Vánoce znamenají, že na mnoha místech po Česku už začínají adventní trhy. Naladit se na svátky můžete na zámku Nelahozeves či v Kuksu. Pozdní léto nebo podzim můžete ještě nasát během vinného festivalu v Českém Krumlově nebo v otevřených sklepech v Pavlově. A v Praze se v rámci cestovatelského festivalu podíváte skoro po celém světě.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na Den otevřených sklepů na Moravě. Ilustrační foto

Článek
Praha

Kolem světa

Zajímavé hosty a přednášky o nejrůznějších koutech planety nabídne cestovatelský festival Kolem světa, který se o víkendu uskuteční v Clarion Congress Hotelu. Navštivte prostřednictvím akce Vietnam, Kongo, Kyrgyzstán, Pobřeží Slonoviny nebo Indonésii, k zakoupení budou také exotické dárky z jednotlivých zemí. Podrobnosti najdete zde.

100 let Islandu

Stoleté výročí neoslavuje letos pouze Česká republika, ale také Island, který je už celé století autonomním a suverénním státem. V Cafe Elektric se proto při této příležitostí uskuteční program, který drsnou severskou zemi přiblíží prostřednictvím fotografií, ale také přednášek, a to se zaměřením mimo jiné i na tamní literaturu. Více informací zde.

Otevřená škola

Zajímáte se o architekturu? V neděli bude v rámci akce Open House otevřen funkcionalistický areál takzvaných francouzských škol v Dejvicích, kde dnes sídlí Základní škola a Mateřská škola Bílá. Po celý den budete moci nahlédnout do vybraných tříd, přednáškového sálu, knihovny a dalších místností, a dozvědět se o areálu, který se své doby dostal na stránky zahraničních časopisů. Více zde.

Středočeský kraj

Advent na zámku

Advent začíná sice až příští neděli, ale pokud se chcete na nadcházející svátky naladit s předstihem, vyrazte o víkendu na zámek v Nelahozevsi. Kromě předvánoční atmosféry a zpěvu koled se můžete připravit na ochutnávky gastronomických specialit, ve sklepení pak na tancovačku s cimbálovkou. Více najdete zde.

Četnická stanice

Jak vypadaly četnické stanice ve 30. letech nebo jakou výzbroj a výstroj měli četníci, můžete zjistit na víkendové výstavě na zámku v Nižboru. Ta nabídne nejrůznější zajímavosti nejen o československém, ale i rakousko-uherském četnictvu. Vstupné je dobrovolné. Více zde.

Jihočeský kraj

Slavnost vína

Vína z Čech, Moravy, ale i Německa, Rakouska, Maďarska, Francie nebo Chile nabídne festival, který se v sobotu uskuteční v Českém Krumlově. Degustace se bude konat v Zámecké jízdárně a k dispozici vám bude na 30 vinařů, chybět nebude ani něco k zakousnutí. Další informace zde.

Plzeňský kraj

Roztleskávačky v Plzni

Máte rádi americkou kulturu? Se sportovními akcemi v USA se neodmyslitelně pojí cheerleaders neboli roztleskávačky. V sobotu se v Plzni uskuteční v tomto odvětví soutěžní klání, téma letošního ročníku je Divoký západ, takže indiáni a kovbojové. Přijďte podpořit svoje favority. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Cesty ke zdraví

Nadšencům do ezoteriky je určen festival Cesty ke zdraví, který se v sobotu koná v městské knihovně v Mariánských Lázních. Čekají vás semináře o tom, jak si vypěstovat zdravé návyky nebo nastolit rovnováhu v těle. Součástí jsou také výtvarné workshopy nebo lekce orientálního tance. Další informace zde.

Ústecký kraj

Svatokateřinské slavnosti

Zámek Krásný Dvůr o víkendu ožije Svatokateřinskými slavnostmi, které nabídnou kromě netradičních prohlídek zámku také malý jarmark. Akce je zaměřená na období před adventem, seznámíte se s tradicemi a obyčeji, a na jarmarku pořídíte třeba nějaký pěkný vánoční dárek. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Vánoce na zámku

V neděli začínají na zámku Zákupy tradiční adventní prohlídky. Letos je pro návštěvníky přichystána nová trasa v bytě lesního rady z doby první republiky. Přenesete se o sto let do minulosti a připomenete si vánoční zvyky. Chybět nebude výzdoba nebo nachystaná štědrovečerní tabule. Podrobnosti zde.

Královéhradecký kraj

Vánoční trhy

Až do neděle se v Kuksu konají vánoční trhy, které nabídnou kolem 130 stánků českých řemeslníků a výrobců. Pořídíte zejména typický vánoční sortiment, ozdoby a dekorace, ale nebude chybět ani ukázka řemesel nebo představení loutkáře. Naposledy v letošním roce bude také otevřena lékárenská expozice muzea. Další informace zde.

Pardubický kraj

Kateřinské posvícení

Trh s řemeslníky a pravá česká zabijačka čekají na návštěvníky Kateřinského posvícení v Chrudimi. Z dobrot se můžete těšit na jelita, jitrnice nebo třeba klobásníky, malé vdolečky plněné zelím, uzeným masem a klobásou. K pití bude svařák, točené pivo, ale bude i možnost ochutnat piva s příchutěmi. Více najdete zde.

Vysočina

S chutí do galerie

Jídlo vždy patřilo mezi oblíbené náměty umělců. V Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě se koná výstava Bon appétit s podtitulem s chutí do galerie, která představuje malby, kresby, grafiky nebo plastiky vážící se k zobrazení jídla, a to od jeho zrodu až po konzumaci. Stěžejní část tvoří zátiší s jídlem či pitím, kterých v dějinách vzniklo nespočet. Více informací najdete zde.

Jihomoravský kraj

Otevřené sklepy

V Pavlově u Mikulova se v sobotu uskuteční Den otevřených sklepů. V každém bude pro návštěvníky připraveno kolem osmi vzorků vín, vinaři se s vámi jistě podělí i o zajímavé informace ohledně jejich vzniku, prozkoumáte lokální sklepy a otevřená bude i obecní vinotéka. Více zde.

Olomoucký kraj

Movember party

Listopad patří již tradičně akci Movember, která upozorňuje na mužské zdraví a rakovinu varlat či prostaty. V prostějovském kině Metro se v sobotu uskuteční tematická party, na níž nebude chybět degustace vín, občerstvení, ale především moderovaná přednáška právě na téma rakoviny, vrcholem pak bude kabaretní show. Další informace naleznete zde.

Zlínský kraj

Designový market

Popáté se na zlínském zámku představí tuzemští designéři. Zlín Design Market je přehlídkou autorské tvorby více než 60 tvůrců, na níž nechybí šperky, oblečení a mnoho dalšího. Součástí jsou také workshopy, na nichž si vyzkoušíte linoryt, malbu na sklo či textil a další výtvarné techniky. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Ledové kluziště

Hoďte brusle přes rameno a vyrazte na kluziště, které v sobotu zahajuje provoz na ostravském Masarykově náměstí. Bruslí se zdarma, kluziště má kapacitu 150 osob. Pokud brusle nemáte, můžete si je půjčit na místě. Nebo si ty své nechat alespoň pořádně nabrousit. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám