Hlavní obsah

Pivo nebo zmrzlina. V Bologni odměňují ty, kteří jezdí místo v autě na kole

Novinky, mšv

Chystáte se v příštím roce do italské Bologně? Pak byste možná měli zvážit, jak se budete po městě pohybovat. V rámci programu Bella Mossa jsou totiž od dubna do září odměňováni ti, kteří využívají udržitelný způsob dopravy, tedy například kols. Přes 100 podniků zapojených do iniciativy za to nabízí pivo, zmrzlinu či lístky do kina zdarma, píše The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Cyklisti jsou v Bologni za své úsilí odměněni.

Článek

Lidé, kteří se chtějí zapojit, si jednoduše stáhnou mobilní aplikaci, která jim pak umožní cestovat po městě třeba na zapůjčeném bicyklu. Počítá se i chůze nebo hromadná doprava. Ve městě se tímto způsobem snaží omezit jízdu autem a smýšlet o přepravě trochu ekologičtěji. V podnicích, které jsou součástí iniciativy, si pak lidé díky nasbíraným bodům mohou zajít pro odměny v podobě piva nebo pravého italského gelata.

Body se sbírají za počet cest, nikoli za vzdálenost, nezáleží tudíž na tom, zda na kole ujedete kilometr, nebo deset. Aby se však systém nedal zneužít, sbírá aplikace údaje pomocí GPS a na základě vybraného dopravního prostředku. Uživateli poté i sdělí, kolik oxidu uhličitého taková cesta vyprodukovala.

S myšlenkou přišel v roce 2017 plánovač pro městský rozvoj Marco Amdori. V letošním roce aplikace napočítala, že lidé v rámci udržitelné přepravy ujeli či ušli celkem 3,7 milionu kilometrů. Ačkoli iniciativa míří především na místní, není nic proti ničemu, aby se při svojí návštěvě účastnili i turisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám