Hlavní obsah

Návštěvnost Jurkovičovy rozhledny roste. Letos přilákala 48 000 lidí

Návštěvnost Jurkovičovy rozhledny v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku stoupá. V letošní letní sezóně zamířilo k rozhledně na Karlově kopci téměř 48 000 lidí, loni jich bylo 42 000. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

Foto: Profimedia.cz

Jurkovičova rozhledna je dílem stejného autora jako stavby na Pustevnách.

Článek

Stavba na kopci nad skanzenem vznikla v roce 2012 podle návrhů slovenského architekta Dušana Jurkoviče, výrazného představitele secesní architektury. Jurkovič je také autorem staveb na nedalekých Pustevnách či v Luhačovicích.

„Výrazně vzrostl především počet návštěvníků z České republiky, ale na Karlův kopec se kromě domácích návštěvníků podívali také hosté ze Slovenska, Polska, Velké Británie, Německa,“ uvedl Gross. Na rozhlednu však vystoupali například i turisté z USA, Kanady, Pobřeží slonoviny, Indonésie či ze Súdánu.

Jurkovič původně navrhl rozhlednu na objednávku turistického spolku ve Valašském Meziříčí do nedalekého Brňova. Stavba v Rožnově vychází z původních návrhů. Je vysoká přes 31 metrů, vyhlídková plošina se nachází 18,8 metru nad úrovní terénu. Stavba stála 12,2 miliónu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám