Hlavní obsah

V příštím roce vyrazte na Srí Lanku. Lonely Planet zveřejnil nejlepší destinace

Novinky, mšv

Stalo se již tradicí, že každoročně vyhlašuje turistický průvodce Lonely Planet desítku nejlepších destinací na příští rok. Jedničkou v aktuálním žebříčku je Srí Lanka, kde se snoubí bohatá historie s divokou přírodou nebo i sportovními aktivitami. Asijský ostrovní stát následují Německo, Zimbabwe, Panama nebo Kyrgyzstán.

Foto: Profimedia.cz

Nejoblíbenějším dopravním prostředkem turistů je na Srí Lance vlak.

Článek

Srí Lanka byla jako nejlepší destinace vybrána hned z několika důvodů. Jsou jimi lepší spoje, zejména po populární železnici, nové hotely nebo zvyšující se počet aktivit, které lze v zemi podnikat. „Neohroženým cestovatelům je dobře známá svým mixem náboženství a kultur, chrámy, přístupnou divočinu, rostoucí surfařskou scénu, ale i lidmi, kteří navzdory různým životním útrapám zůstávají přátelští,“ uvádí Lonely Planet.

Britský server The Independent považuje zařazení Srí Lanky na vrchol žebříčku za kontroverzní krok. Letos země totiž zaznamenala zvyšující se útoky vůči muslimům, což vedlo k vyhlášení výjimečného stavu. Rovněž několik západních turistek nahlásilo verbální či fyzické obtěžování skupinkami mužů. „Ačkoli se odehrálo několik incidentů, Srí Lanka je pro cestovatele bezpečnější než kdy předtím,“ oponuje Joe Bindloss z Lonely Planet.

Druhé místo žebříčku obsadilo Německo, kam turistický průvodce láká především za kulturou a muzei, a to především do Výmaru, Dessau a Berlína. Kromě toho by případným cestovatelům neměli uniknout ani další velkoměsta, jako Hamburk či Mnichov, nadšenci do přírody a vín by zase měli vyrazit do údolí řeky Mosela nebo do Schwarzwaldu.

Foto: Profimedia.cz

Německo jsou muzea, kultura, ale i příroda a množství památek.

Třetí příčku má africký stát Zimbabwe, který Lonely Planet označuje za jeden z nejbezpečnějších států na kontinentu. Velkým lákadlem jsou národní parky a safari, ale samozřejmě i Viktoriiny vodopády, o něž se Zimbabwe „dělí“ se sousední Zambií. Podle Bindlosse navíc narůstající turistika pomůže zemi ekonomicky ustálit.

Dále následují mezoamerická Panama, místo, kde se podle Lonely Planet potkává západ s východem, a to nejen díky slavnému Panamskému průplavu. Pětkou je Kyrgyzstán, který se stává populární destinací především milovníků vysokohorské turistiky a nedotčené přírody. Na dalších pozicích jsou Jordánsko, Indonésie, Bělorusko, Svatý Tomáš a Princův Ostrov v Africe a Belize.

Nejlepší destinace pro rok 2019 podle Lonely Planet:
1. Srí Lanka, Asie
2. Německo, Evropa
3. Zimbabwe, Afrika
4. Panama, Střední Amerika
5. Kyrgyzstán, Asie
6. Jordánsko, Asie
7. Indonésie, Asie
8. Bělorusko, Evropa
9. Svatý Tomáš a Princův ostrov, Afrika
10. Belize, Střední Amerika
Zdroj: Lonely Planet
Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Oblíbenou duhu nad vodopády uvidíte ve správný čas během každého slunečného dne.

Nejlepším městem je Kodaň

Lonely Planet vedle zemí vyhlašuje rovněž nejlepší města. V této kategorii zaujala první příčku dánská Kodaň, vděčit za to může neotřelé kulinářské scéně i kultuře. Následují čínské město Šen-čen, které sousedí s Hongkongem, třetí je Novi Sad v Srbsku, čtvrté americké Miami, páté Káthmándú v Nepálu. Žebříček uzavírají Mexico City, Dakar v Segenalu, americký Seattle, chorvatský Zadar a marocké královské město Meknes.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Nábřeží Nyhavn se datuje do 17. století a je jednou z nejoblíbenějších kodaňských promenád.

Nejlepší města pro rok 2019 podle Lonely Planet:
1. Kodaň, Dánsko
2. Šen-čen, Čína
3. Novi Sad, Srbsko
4. Miami, USA
5. Káthmándú, Nepál
6. Mexico City, Mexiko
7. Dakar, Senegal
8. Seattle, USA
9. Zadar, Chorvatsko
10. Meknes, Maroko
Zdroj: Lonely Planet

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám