Hlavní obsah

Nejvíc cool čtvrtě na světě? V Madridu, Soulu, Medellínu i Praze

Novinky, mšv

Chcete se při svých cestách podívat do městských čtvrtí, které jsou zrovna nejvíc v kurzu? Turistický průvodce Time Out sestavil žebříček 50 nejvíc cool čtvrtí na světě, které návštěvníky zaujmou z mnoha důvodů, třeba díky gastronomii nebo samotnému geniu loci. Na předních příčkách figurují Madrid, Soul či Medellín. Na 38. pozici skončil pražský Karlín.

Foto: Profimedia.cz

Madrid (ilustrační foto)

Článek

Madridská čtvrť Embajadores je podle odborníků z průvodce a dotázaných lidí nejvíc cool na světě. Tedy minimálně pro letošek. Návštěvníky táhne zejména díky bouřlivému nočnímu životu, ale také famóznímu jídlu, pouličnímu umění a kultuře obecně. „Tady lidé zdaleka i znedaleka existují bok po boku a utvářejí zajímavý kulturní mix. Díky tomu tu ochutnáte speciality z různých koutů světa, třeba famózní marocký jehněčí tažín za absurdně nízké ceny nebo skvělé indické speciality,“ uvádí průvodce Time Out.

Druhé místo zaujala čtvrť Euljiro v jihokorejském Soulu, která podle průvodce ukrývá množství barů, restaurací a kaváren. Sousedství, sestávající mimo jiné z bývalých skladů, pomalu určuje trendy a styl života ve městě. Kdo navíc neholduje tradičnímu korejskému K-popu, přijde si v tamních klubech i na indie muziku.

Přečtěte si o Soulu víc:
7 důvodů, proč navštívit Soul

Třetí místo, možná trochu překvapivě, obdržela čtvrť Nueva Villa de Aburrá v kolumbijském Medellínu. Překvapivě proto, že Medellín dodnes platí za jedno z měst s nejvyšší kriminalitou na světě. Podle průvodce ovšem čtvrť buduje metropoli novou identitu a oslavuje nové tradice. Výjimkou tu nejsou festivaly elektronické hudby, které táhnou zejména tamní omladinu, epicentrem dění je i tamní obchodní centrum, kde se konají různé tematické akce.

Překvapivá umístění

V žebříčku dále figurují čtvrtě z měst po celém světě, třeba berlínská čtvrť Neukölln, která předstihla hipsterský Kreuzberg. První desítku uzavírá čtvrť Fitzroy v australském Melbourne, které je v posledních letech považováno za mnohem progresivnější město než Sydney, zejména pro milovníky kávy a umění.

V žebříčku jsou i další nečekaná jména, figurují v něm například čtvrtě v Bombaji, v hlavním městě Ghany Accře nebo gruzínském Tbilisi. Na 38. místě z 50 se pak umístil pražský Karlín, který je znám mimo jiné pro stále rostoucí gastronomickou scénu nebo kulturní život.

10 nejvíc cool čtvrtí na světě
1. Embajadores, Madrid, Španělsko
2. Euljiro, Soul, Jižní Korea
3. Nueva Villa de Aburrá, Medellín, Kolumbie
4. Metaxourgeio, Athény, Řecko
5. Princípe Real, Lisabon, Portugalsko
6. Strasbourg - Saint-Denis, Paříž, Francie
7. Neukölln, Berlín, Německo
8. Yanaka, Tokio, Japonsko
9. Highland Park, Los Angeles, USA
10. Fitzroy, Melbourne, Austrálie
Zdroj: Time Out

Reklama

Výběr článků

Načítám