Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyrazte na hody. Zvěřinové, jablečné nebo česnekové

Novinky, mšv

Třetí zářijový víkend se ponese především ve znamení jídla. Mlsouni si mohou vybírat z opravdu pestré škály food festivalů a kulinářských slavností. Vyrazit lze třeba na jablečné pochoutky na zámek ve Ctěnicích nebo zvěřinové hody v Klokočné. Jídlo pak doplňují vinobraní, která se konají napříč celou zemí, třeba na Pražském hradě nebo na Kunětické hoře.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte s přáteli na některý z kulinářských festivalů. Ilustrační foto

Článek
Praha

Vinobraní na hradě

Přijďte si vychutnat tuzemská i zahraniční vína do možná nejkrásnějších kulis v Praze. O víkendu proběhne vinobraní na Pražské hradě, respektive v Královské zahradě, degustace je přichystána v Míčovně. Můžete se těšit také na čerstvou hroznovou šťávu vylisovanou na replice historického ručního lisu, burčák, ale i ochutnávku kvalitních českých potravin. Podrobnosti najdete zde.

Jablečné dobroty

K podzimu, který už pomalu klepe na dveře, patří jablka. Na dobroty z nich můžete vyrazit na zámek Ctěnice, kde ochutnáte nejrůznější jablečné odrůdy, ale také například štrúdly, koláče, jablka v županu nebo i mošty. Přichystána je cukrářská řemeslná dílna, která vám možná poskytne podněty pro vlastní sladké čarování v kuchyni. Další informace naleznete zde.

Kulinářský festival

V sobotu se na Ohradském náměstí uskuteční polokulatý pátý ročník Ohrada Food Festu, který je určen všem milovníkům jídla. Festival svou nabídkou i velikostí připomene tradiční vesnická posvícení, chybět nebudou ani moderní jídla, jako například foie gras, streetfood nebo čokoládové výrobky a pralinky. A pestrou nabídku jídla doplní i stejně pestrá nabídka nápojů, včetně piv a vín. Více zde.

Středočeský kraj

Štrúdlové slavnosti

Navštivte Vlastivědné muzeum v Jesenici, kde se v sobotu uskuteční opravdu sladké slavnosti. Zasvěcené budou štrúdlům. Návštěvníci budou moci po hodnocení poroty ochutnat všechny soutěžní jablečné záviny a sami rozhodnout o svém favoritovi. Součástí akce budou také farmářský jarmark nebo hudební doprovod. Vstup je zdarma. Více informací zde.

Pivní slavnosti

Druhou zářijovou sobotu se bude v krušovickém pivovaru oslavovat, jak jinak než pivo. Ochutnáte klasiky i novinky. A zatímco budete ležérně popíjet, na pódiu se rozjede hudební program, který nabídne Horkýže Slíže, Vypsanou Fixu nebo Richarda Krajča z kapely Kryštof. Zájemci se budou moci v rámci exkurze podívat do pivovaru a nahlédnout pod pokličku vaření zlatavého moku. Více naleznete zde.

Kulinářské slavnosti

Na návsi v Klokočné se v sobotu uskuteční již 11. ročník Svatohubertských kulinářských slavností. Nabídne především pochoutky ze zvěřiny a všechno, co k myslivectví patří. Bude to třeba ukázka vábení zvěře nebo soutěž v porovnávání zvěřinových klobás. Zájemci se mohou zúčastnit besedy s Naďou Konvalinkovou a chybět nebude ani oblíbená tombola. Podrobnosti naleznete zde.

Jihočeský kraj

Slavnosti vína

O vinobraní nebude během září nouze. Na degustaci můžete v sobotu vyrazit třeba do Hluboké nad Vltavou, tradice tamního vinařství sahá hluboko do historie. Komu snad nevoní víno nebo burčák, bude moct ochutnat také pivo z čerstvě otevřeného pivovaru, a mlsouni nebudou ochuzeni ani o nejrůznější dobroty. Atmosféru dokreslí cimbálovka nebo Moondance Orchestra. Další informace zde.

Plzeňský kraj

Sousedské procházky

V sobotu se v Plzni v rámci sousedských procházek podíváte do nejrůznějších zajímavých zákoutí města. Dopoledne budete moci vyrazit například po stopách Adolfa Loose. Hlouběji do historie můžete vyrazit na procházce předhusitskou Plzní. Odpoledne se pak koná procházka zaměřená na historii hokeje, fotbalu, házené či tenisu. Podrobnosti naleznete zde.

Karlovarský kraj

Chebský eintopf

Vyrazte v sobotu na Chebský eintopf, první gastrofestival, který se uskuteční v Krajince pod hradem. Akce s podtitulem 100 let českého kulinářství nabídne jedinečnou kuchařskou show s ochutnávkami jídel, ale například i ukázky pečení chleba nebo soutěž ve vyřezávání z ovoce. Těšit se můžete na nepřeberné množství dobrot od sýrů nebo medových výrobků až po uzeniny a zákusky. Více informací najdete na Facebooku.

Ústecký kraj

Půlmaraton v Ústí

Ještě, než přijde zima, kdy se člověku nechce venku moc sportovat, vyrazte si zaběhat na půlmaraton, který se v sobotu uskuteční v Ústí nad Labem. Trať povede podél Labe po cyklostezce, kolem Střekova nebo i areálem chemičky. Na závod můžete vyrazit buď sólo nebo ve štafetě, připraven je také rodinný běh na 2,2 kilometru. Na Mírovém náměstí jsou pro veřejnost připraveny také doprovodné aktivity. Více zde.

Liberecký kraj

Oslavy Ještědu

Oslavte v sobotu výročí jedné z nejvíce ikonických staveb u nás. Na Ještědu na vás čekají prohlídky vysílače i hotelu, připraveny jsou ale také hudební a divadelní vystoupení a mnoho dalšího. Součástí akce bude také soutěž ve vynášení sudů na vrcholek, vypraveny budou také historické tramvaje či autobusy. Co dalšího vás čeká, se dozvíte zde.

Královéhradecký kraj

Festival jídla

V sobotu se ve Vrchlabí uskuteční 3. ročník Food Festivalu Na Dvoře. V přátelské a spíše komorní atmosféře budete moci ochutnat dobré lokální jídlo, poznat regionální farmáře, výrobce či okolní restaurace. Skrze jídlo se ale seznámíte také s různými zvyky, ale především lidmi, kteří jsou možná vašimi sousedy. Více se o akci dozvíte zde.

Pardubický kraj

Kunětické vinobraní

Popít pár skleniček vína můžete v sobotu v krásných kulisách hradu Kunětická hora. Na výběr bude z českých, moravských, ale i zahraničních vín, nebude chybět ani kvalitní burčák. Mlsouni budou moci ochutnat také staročeské speciality, na celý den je připraven také kulturní program, včetně prohlídek hradního paláce. Více informací zde.

Vysočina

Bramborobraní

Název Bramborobraní naznačuje, že prim budou hrát dobroty z brambor. Akce, která se v sobotu uskuteční v Třebíči však ve skutečnosti nabídne zejména přehlídku několika folklórních souborů. Kromě toho se uskuteční také soutěž o nejrychlejšího jedlíka švestkových knedlíků z bramborového těsta. Součástí bude také vinobraní s ochutnávkou vín a burčáku. Další informace zde.

Jihomoravský kraj

Česnekové slavnosti

Pokud chcete objevit všestranné využití česneku v kuchyni, vyrazte v sobotu do Rosic. Česnekové slavnosti nenabídnou pouze speciality z této aromatické a chuťově výrazné suroviny, ale také dílny, hudební program nebo prohlídky zámku. Pokud vás ale nejvíce zajímají právě česnekové dobroty, na slavnostech ochutnáte třeba bramboráky, česnečku nebo klobásy. A chybět nebude ani pivo, burčák nebo rybízové víno. Podrobnosti najdete zde.

Olomoucký kraj

Hanácké slavnosti

Na sobotu připadají Prostějovské hanácké slavnosti. Nabídnou lidový jarmark se spoustu rukodělných výrobků a dobrot, ale také celodenní kulturní program s přehlídkou hanáckých folklórních souborů nebo vystoupeními cimbálové muziky. V neděli se pak konají hody, které čítají například hodovou mši svatou, závěrem také koncert Anety Langerové. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Den otevřených dveří v mlýně

Navštivte v sobotu Češkův mlýn v Bystřičce, kde nahlédnete pod pokličku výroby bio potravin. Připravena je exkurze v mlýně, následně ochutnávka bio nápojů a bio potravin, které se budou na akci také prodávat. Dozvíte se, co vše obnáší ekologické zemědělství a co přesně je fair trade. Akci doprovodí také živá hudební vystoupení. Vstup je zdarma. Více najdete na Facebooku.

Moravskoslezský kraj

Řízkový festival

Málokteré jídlo se v Česku těší takové popularitě jako řízky. Tentokrát si je nemusíte připravovat doma, ale můžete na ně vyrazit do Malé Morávky a Karlova pod Pradědem, kde ochutnáte známé kuřecí klasiky, ale také verze z vepřového, krůtího, srnčího nebo telecího. A kdybyste se jich náhodou přejedli nebo měli chuť na něco jiného, vyzkoušet můžete také kančí kýtu se šípkovou omáčkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám