Hlavní obsah

Pražský hrad byl loni opět nejnavštěvovanější památkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnavštěvovanějším turistickým cílem byl i loni Pražský hrad, kam zavítalo 2,38 miliónu lidí, meziročně o 13 procent víc. Na druhém místě žebříčku skončila lanová dráha na Petřín, kterou se svezlo 2,07 miliónu turistů. Třetím nejnavštěvovanějším místem byla pražská zoologická zahrada. V tiskové zprávě to uvedla agentura CzechTourism.

Foto: Novinky

Pražský hrad navštívilo 2,38 miliónu lidí.

Článek

Největší nárůst, o téměř třetinu, ze sledovaných 50 turistických cílů registruje Škoda muzeum v Mladé Boleslavi (254 000). Největší pokles počtu návštěvníků zaznamenala Staroměstská radnice v Praze, kam zavítalo o 56 procent méně lidí než předloni - 377 000.

„Nejvyšší oblibu obecně mají turisticky atraktivní místa v Praze, což je z velké části dáno vysokou návštěvností zahraničních turistů. Žebříčku vévodí Pražský hrad. Dále jsou to atraktivity zejména pro rodiny s dětmi, které lákají jak zahraniční, tak domácí návštěvníky,” uvedla ředitelka agentury CzechTourism Monika Palatková.

V první desítce žebříčku je šest míst v Praze. Nově se v žebříčku loni objevila Pinkasova synagoga na sedmém místě (675 000 lidí), Španělská synagoga na 13. místě (462 000) či Stezka korunami stromů Krkonoše (230 000).

Roste zájem o regionální atrakce

Nejnavštěvovanějším muzeem bylo loni Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství v Hluboké nad Vltavou. Mezi přírodními turistickými cíli vedou soutěsky Kamenice v Českém Švýcarsku. Ze zábavních míst byl první Aquapalace Praha v Čestlicích.

„Kromě dobře známých cílů, jakými jsou zoologické zahrady nebo akvaparky, se o pozornost stále více hlásí dobře propagované atrakce v regionech. Výrazné nárůsty návštěv jsme zaznamenali třeba v iQLandia science center v Liberci, Landek parku v Ostravě nebo na Stezce v korunách stromů na Lipně,” dodala ředitelka.

V českých hotelech, penzionech či kempech se loni ubytovalo rekordních 20 miliónů turistů, což bylo o 9,1 procenta více než předloni. Zahraničních návštěvníků bylo o 9,2 procenta více a domácích o devět procent. Nejvíce se počet turistů zvýšil v Jihomoravském kraji, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám