Hlavní obsah

Téměř 19 hodin v letadle. Nejdelší linka bude spuštěna už letos na podzim

Novinky, mšv

Již dříve ohlášená nejdelší letecká linka světa má oficiální datum zahájení. Téměř devatenáctihodinový let ze Singapuru na letiště Newark v americkém New Jersey bude spuštěn ještě letos, a to 11. října. Provozovat ho bude společnost Singapore Airlines, která tímto převezme dosavadní rekord, jenž drží Qatar Airways s linkou z katarského Dauhá do novozélandského Aucklandu, píše Independent.

Foto: Profimedia.cz

Airbus A350-900 společnosti Singapore Airlines

Článek

Server poznamenává, že tuto epickou cestu nabízely aerolinie Singapore už v minulosti, a to zhruba do roku 2013. Jenže kvůli vysokým cenám paliva pro Airbusy A340-500, které na trase létaly, byla společnost nucena linku ukončit.

Společnost nyní nasadí několik letounů typu Airbus A350-900ULR, které mají extrémně dlouhý dolet. Počet míst byl ovšem zmenšen, aby mohlo letadlo natankovat více paliva a trasu bez problému zvládlo. Z původních 300 míst zbylo 67 v byznys třídě a 94 v prémiové ekonomické.

Linka bude v provozu třikrát týdně a letadlo na ní překoná trasu dlouhou přes 16 700 kilometrů. Dosavadní rekord v nepřetržitém dálkovém letu držela společnost Qatar Airways s linkou z katarského Dauhá do novozélandského Aucklandu, která je dlouhá přes 14 500 kilometrů a cestující stráví na palubě letadla přes 17 hodin.

Do budoucna se o rekordy na poli dálkových letů uskuteční ještě pořádná bitva. Několik letounů typu Airbus A350-900ULR si chce zakoupit také australská společnost Qantas, která s nimi má v plánu od roku 2022 létat ze Sydney do Londýna. Trasa bude přesahovat 17 000 kilometrů. Singapore Airlines zároveň ohlásily, že chtějí podobný nepřetržitý let provozovat také ze Singapuru až do Los Angeles.

Reklama

Výběr článků

Načítám