Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Svezte se parním vlakem, seznamte se s předky

Novinky, mšv

První květnový víkend nabízí široké spektrum akcí. Vyrazte na zahájení sezóny jízd parní lokomotivou. Svézt se můžete z Prahy do Lužné u Rakovníka, kde si můžete prohlédnout historické vlaky. Do minulosti můžete zaskočit i v několika archeoparcích. V Ledčicích si vyzkoušíte hrnčířské řemeslo, v Kovářově se seznámíte se životem předků. Nasavrky zase nabídnou oslavy keltského svátku Beltine.

Foto: Profimedia.cz

Svezte se s dětmi parním vlakem. Ilustrační foto.

Článek
Praha

Výlet parou

O víkendu bude zahájena další sezóna jízd parním vlakem z Prahy do Lužné u Rakovníka. Vyrazte na výlet do železničního muzea, kde najdete parní lokomotivy z různých historických období, ale i motoráky či další železniční zařízení. Vlaky vyjíždějí v sobotu i v neděli ze stanice Praha-hlavní nádraží. Více informací zde.

Osvobození Československa

Vyrazte v sobotu na vzpomínkovou akci k 73. výročí osvobození Československa. Na Kubánském náměstí vás čekají dobové tábory, ukázky bojové techniky a zbraní, připraven je také hudební program. Vstup na akci je zdarma. Více naleznete zde.

Za světovou kuchyní

U pražské zoo proběhne o víkendu zahájení Art Zoony, která se nachází v areálu bývalého pivovaru. Dospělí zde mohou ochutnat speciality několika světových kuchyní, třeba libanonské nebo jihoamerické, pro ratolesti je přichystán dětský koutek, ale i mnoho dalších aktivit. Více zde.

Středočeský kraj

Zámecká kuchyně

Navštivte o víkendu zámek Žleby. Součástí prvního a třetího okruhu je zastávka v plně zprovozněné kuchyni, kde návštěvníky přivítají kuchtíci a kuchařky v dobových kostýmech. Ti poskytnou náhled do každodenního života na zámku, ale jistě vám dají ochutnat i něco z přichystaných dobrot. Více informací najdete zde.

Hrnčířská dílna

O víkendu se v HistoryParku v Ledčicích uskuteční hrnčířská dílna. Vyzkoušíte si vyrobit vlastní keramiku z různých typů hlíny. Zjistíte, jak se tvořilo už v době kamenné a jak se hrnčířské řemeslo postupně vyvíjelo. Pokud máte prodloužené volno, na akci můžete vyrazit i v pondělí či úterý. Podrobnosti zde.

Jihočeský kraj

Život předků

Seznamte se se životem našich slovanských předků. Vyrazte do parku Zeměráj v Kovářově. Spolu s jeho obyvateli si budete moci vyzkoušet například mletí mouky, zjistíte, jak příst, tkát nebo péct placky na ohni. Připraven je i kvíz s úkoly, kde si budete moci otestovat své znalosti a schopnosti. Více informací najdete zde.

Plzeňský kraj

Oslavy osvobození

Přijďte si připomenout dobu osvobození do Starého Plzence, kde budete moci obdivovat historická vojenská vozidla nebo si poslechnout swing. Akce se uskuteční v předhradí tamního hradu, program pro děti bude probíhat v Centru služeb pro turisty. Vstup na akci je zdarma. Více zde.

Karlovarský kraj

Zahájení sezóny

V Karlových Varech začne o víkendu nová lázeňská sezóna a připraven je skutečně bohatý program. Jedním z vrcholů bude průvod Karla IV. městem, který doplní navíc dobové atrakce jako třeba lukostřelba nebo jízda na sudech. Ještě v pátek večer můžete vyrazit třeba na netradiční prohlídku po historii slavných karlovarských značek. Podrobnosti najdete zde.

Ústecký kraj

Výstava koček

Jste milovníci koček? Pak vyrazte o víkendu do Mostu, kde se uskuteční jejich mezinárodní výstava. Budete moci zhlédnout více i méně rozšířená plemena koček, třeba britské modré, mainské mývalí a mnoho dalších. Výstava nabídne i doprovodný program s kočičí tematikou. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Dětské prohlídky

I ty nejmenší ratolesti se na dětských prohlídkách zámku Frýdlant mohou seznámit s historií této památky. Návštěvníci se podívají, jak se dříve žilo a hospodařilo, jaké byly jídelní zvyklosti a čím se zabýval hradní pán. Děti si budou moci sednout na královské křeslo, vzít si do ruky meč nebo si namalovat obrázek. Podrobnosti zde.

Královéhradecký kraj

Hořická pouť

Tradiční hořická pouť se uskuteční již tento víkend. Zejména děti se mohou těšit na množství atrakcí od kolotočů přes autodráhy, houpací lodičky až po labutě. Chybět ovšem nebude ani dostatek dobrého jídla a pití. Akci doprovodí také jarmark, na němž pořídíte regionální potraviny nebo rukodělné výrobky. Více zde.

Pardubický kraj

Keltské oslavy

V archeoskanzenu Nasavrky se bude o víkendu slavit keltský svátek Beltine. Přijďte si vyzkoušet střílení z luku, slámoviště nebo to, jak se tlučou špačci. Zájemci si budou moci vyrobit nějaký doplněk z kosti nebo si uplést beltinový věnec. V sobotu se navíc bude stavět májka a na definitivní ukončení zimy se zapálí očistné ohně. Více informací najdete zde.

Vysočina

Zámecké narozeniny

Zámek Dukovaný oslaví v neděli druhé narozeniny. Přichystal si proto program pro rodiny s dětmi, který zahrnuje například rytířské klání, ale především pohádky nebo hudební vystoupení. Po celý den se budou také konat soutěže, připraveny jsou hry nebo žonglérská dílna či jarmark. Další informace zde.

Jihomoravský kraj

Festival Utubering

Semlel vaše děti fenomén youtuberů? Pak s nimi vyrazte v sobotu na festival Utubering, kde se představí nejznámější současná jména, nejlepší hráči počítačových her, poradkyně v oblasti módy a další. Dorazí třeba Kovy, Jirka Král, Anna Šulc a další. Více zde.

Olomoucký kraj

Malá čarodějnice

Malá čarodějnice je známá večerníčková pohádka. Na její divadelní zpracování se vypravte do Šternberku. Hlavní hrdinka se potají vypraví na rej svých starších kolegyň, a když ji odhalí, čeká malou čarodějnici velká zkouška. Vstupenky jsou za 80 korun. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Festival dračích lodí

Na Hrubém rybníce u Kroměříže se v sobotu uskuteční první festival malých dračích lodí. Závodit se bude v několika kategoriích, můžete přijít podpořit své favority. Kromě závodů se ale bude konat také dětský den, který nabídne třeba skákací hrad, soutěže, malování na obličej a další zábavné aktivity. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Otevřené bunkry

Připomeňte si konec druhé světové války na akci v Chotěbuzi, při níž se zpřístupní tři objekty lehkého opevnění. Klub vojenské historie se je snaží zrekonstruovat a představit každou budou v jiném historickém období. Jak se mu to zatím daří, se můžete podívat v sobotu. Vstupné je dobrovolné. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám