Hlavní obsah

Plastová zahrada v Mexiku má zvýšit povědomí o důležitosti třídění

Novinky, mšv

Neobvyklá zahrada vyrostla v Mexico City. Návštěvníci v ní nenajdou žádné jarní květiny ani rozkvetlé stromy, je totiž kompletně vybudovaná z plastu. Její autor, dánský umělec Thomas Dambo, chtěl jejím prostřednictvím upozornit na důležitost ochrany přírody a zvýšit povědomí o recyklaci odpadu, se kterou to zrovna v mexické metropoli není dvakrát slavné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Mexiku vyrostla futuristická botanická zahrada z plastuVideo: Reuters

 
Článek

Před zahájením samotné konstrukce strávili dobrovolníci hodiny a hodiny sbíráním plastových lahviček, krabiček a dalších nádob z restaurací a obchodů po celém městě. Poté je museli umýt, aby z nich Dambo mohl vytvořit svou expozici, kterou nazval Les budoucnosti. „Pojmenoval jsem ho takhle, protože na první pohled vypadá jako nějaký futuristický veselý les z Alenky v říši divů. Když se ale podíváte zblízka, uvědomíte si, že to o lidech mnoho vypovídá,“ tvrdí umělec.

Instalace má návštěvníkům poskytnout náhled toho, jak bude vypadat budoucnost, pokud bude lidstvo vytvářet takové množství plastového a jiného odpadu. „Když budeme v pohazování odpadu po celé planetě pokračovat jako teď, možná naše lesy budou v budoucnu vypadat přesně takhle,“ dodal Dambo.

Instalace je součástí květinového a zahradního festivalu, který v Mexico City probíhá. Město dánského umělce pozvalo k vytvoření instalace z důvodu, že řeší problémy s narůstajícím odpadem, který obyvatele 20miliónové metropole nekontrolovatelně vytvářejí.

Reklama

Výběr článků

Načítám