Hlavní obsah

Olomouc oslavuje syrečky, dorazil i Tvarůžkový král

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Syrečky, které se v hanáckých chalupách vyráběly už dříve, než Kolumbus objevil Ameriku, oslavuje o víkendu Olomouc. Na třetí ročník dvoudenního Tvarůžkového festivalu, který se tu koná na Horním a Dolním náměstí v centru města, dorazil v sobotu i král Tvarůžek II. z Loštického tvarůžkového království se svou manželkou a družinou.

BEZ KOMENTÁŘE: Tvarůžkový festival v OlomouciVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Bodrou hanáčtinou nejprve krátce pozdravil všechny příznivce proslulého sýra, jeho doprovod pak návštěvníkům festivalu rozdával tvarůžkové dukáty z Loštic, kde je momentálně jediný výrobce syrečků v ČR.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Král Tvarůžek II. z Loštického tvarůžkového království dorazil do Olomouce s manželkou.

„Letos jsme pro festival připravili přibližně pět tun tvarůžků. Zároveň ve spolupráci s restauracemi i trhovci, kteří tu výrobky prodávají, máme nachystánu další zhruba tunu výrobků. Do nabídky jsme se přitom rozhodli zařadit i věci, které jsme dosud nenabízeli, jako jsou pikantní křupavé špalíčky nebo slané lázeňské oplatky z Velkých Losin plněné tvarůžky,“ uvedl zástupce firmy A. W. Loštice Zbyněk Fasura.

Syrečkové speciality nabízejí v centru města tři desítky restaurací a bister z Olomouce a jejího okolí. Nechybí ani řemeslný jarmark, který doplnil nabídku prodejců sýrových specialit a regionálních piv.

 Nechybí ani tvarůžky s hmyzím sádlem

Syrečky mohou návštěvníci festivalu ochutnat na všechny možné způsoby. Mezi speciality patří mj. například i chléb s hmyzím proteinovým sádlem zasypaný tvarůžkem s cibulí, tvarůžková tlačenka se sušenými cvrčky s jemným octem a cibulí či špenátová palačinka s tvarůžkem.

Na přehlídce se mohou návštěvníci také seznámit s řadou receptů, nechybějí ani kuchařská show. Jedna z nich například představila již v sobotu dopoledne tvarůžky v kuchyni během staletí. Na Dolním náměstí je umístěna expozice muzea tvarůžků z Loštic.

„Je to super akce. Byli jsme tu už loni a nenechali jsme si ji ujít ani letos,“ řekl Právu Miroslav Červinka z Hradce Králové, který do Olomouce dorazil na festival s manželkou a dvěma dětmi.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Syrečkům je zasvěcen Olomoucký tvarůžkový festival.

Na festival do Olomouce dorazili z celé republiky již v sobotu také lidé, jejichž příjmení je Tvarůžek nebo Tvarůžková. „Po kampani na sociální síti se nám jich přihlásilo asi 50. V celé republice je jich podle našich odhadů asi 400. Jsme rádi, že se nám mnozí z nich ozvali a rozhodli se přijet,“ uvedla vedoucí oddělení cestovního ruchu olomouckého magistrátu Karin Vykydalová.

Součástí Olomouckého tvarůžkového festivalu je i kulturní program určený dětem i dospělým. Například loni přilákala akce do města 12 tisíc lidí, a organizátoři předpokládají, že letos jich bude také nejméně tolik. „Festival už přerostl hranice města i Moravy a jeho věhlas láká k návštěvě Olomouce opravdu velké množství lidí,“ zdůraznil již dříve olomoucký primátor Antonín Staněk (ČSSD).

Vyrábí se už přes pět set let

Ve které hanácké chalupě spatřily první olomoucké tvarůžky světlo světa, se už asi nikdy nepodaří zjistit. Faktem však je, že jejich výroba je doložena už na počátku druhé poloviny 15. století, a to v Hněvotíně na Olomoucku.

Tvarůžkáři z Hněvotína a později i z Topolan, Litovle, Loštic, Mohelnice, Zábřehu a dalších míst dováželi své zboží na trh do Olomouce a odtud syrečky rozvážely formanské vozy do celého rakouského mocnářství, objevily se dokonce i na svatební tabuli císaře Leopolda II.

Rozvoj jejich výroby úzce souvisel s tím, že při výrobě kyselých sýrů lze výhodně zužitkovat odstředěné mléko po výrobě másla. Výchozí surovinou pro tvarůžky je netučný kyselý tvaroh, čistá bílkovina vysrážená z mléka pomocí smetanového zákysu. To, že z něj na Hané vznikly právě syrečky, je podle odborníků dáno technologií, místními podmínkami, ale i krajovou mikrobiologickou kulturou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám