Hlavní obsah

Německé ostrůvky stíhají pravidelné záplavy. Obyvatelé se na ně adaptovali

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrůvky zvané Halligen jsou přírodní hříčkou. Kdysi byly součástí pevniny, ale zem, která je spojovala, postihla eroze a pohltilo ji moře. Voda zde životní tempo určuje i dnes. Ročně totiž tyhle titěrné ostrovy postihne několik záplav. Místní se na ně ale už adaptovali a svá obydlí v minulosti vystavěli na umělých vyvýšených kopečcích, ke kterým moře už nedosáhne.

Foto: Profimedia.cz

Záplavy postihují ostrovy někdy i třicetkrát do roka.

Článek

Německý název halligen či dánská obdoba hallig označuje ostrovy, jenž kolem sebe nemají žádné hráze či útesy, které by je chránily před vodou. Každou zimu proto část pevniny mizí pod hladinou moře a nad ní ční pouze drobné kopečky s lidskými obydlími. Povodeň ostrůvky někdy postihne i třicetkrát za zimu nebo během období silných bouří a přívalových dešťů.

Foto: Profimedia.cz

Domky jsou vybudovány na umělých kopečcích, kterým se říká warften.

Foto: Profimedia.cz

Halligen Islands nemají žádné hráze ani útesy, které by je před mořem chránily.

Domky jsou vystavěny na uměle vybudovaných návrších, kterým se říká warften. Každý z kopečků se při povodni stává vlastním malým ostrovem. Se zvyšující se hladinou oceánu může být ale další osud obyvatel nejistý — několik neobydlených ostrůvku už pod hladinou moře zmizelo. Ovšem i ty z ostrovů, kde žijí lidé, jsou obydlené víceméně sezónně. Život tu plyne vlastním tempem, jelikož jedinou možnou přepravou je trajekt.

Foto: Profimedia.cz

Ostrovy jsou součástí přírodní rezervace, jsou proto oblíbené u turistů.

Halligen Islands jsou především poměrně vyhledávanou turistickou atrakcí, lokalita je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO a je zároveň přírodní rezervací. Jedná se o součást údajně největšího evropského národního parku Schleswig-Holstein Wadden Sea. Oblast je domovem mnoha druhů zvířat i rostlin, na které nelze narazit nikde jinde, ať už se jedná o savce nebo třeba ptáky, kteří tam na jaře a podzim migrují, a je jich až kolem dvou miliónů.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé bydlí na ostrovech sezónně a většinou pracují v turistickém odvětví.

Jakýmsi pomyslným centrem je druhý největší ostrov Halligen Hooge, na kterém žije přes 100 obyvatel. Většina z nich pracuje v turistickém odvětví, vlastní penzióny a podobně. Kromě dalších turistických aktivit nabízí správa rezervace za odlivu i procházky po písčitých mělčinách.

Reklama

Výběr článků

Načítám