Hlavní obsah

Nejdelší jeskynní systém v Česku oslaví výročí objevu a otevře se turistům

Právo, Vladimír Klepáč

Nejdelší systém přírodních podzemních chodeb v Česku, kterým je přes 40 kilometrů dlouhá Amatérská jeskyně v Moravském krasu na Blanensku, oslaví v příštím roce 50. výročí od svého objevu. Ten byl kdysi považovaný i v mezinárodním měřítku za naprosto epochální. Speleologové, ochranáři a muzejníci připravují již nyní k výročí četné akce. Turisté se při jedné z nich projdou v jeskyni po takzvané ministerské trase.

Foto: Antonín Tůma

Amatérská jeskyně bude krátce zpřístupněna turistům.

Článek

„V plánu je do výročí vydat knihu o Amatérské jeskyni a určitě se k ní bude konat výstava v Domě přírody Moravského krasu. Navíc i sama jeskyně dostane pomyslný dárek, změříme, jak je dlouhá,“ řekl Právu Antonín Tůma ze Správy chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras.

Mimořádné prohlídky

V krasu bylo dosud popsáno 1134 jeskyní. Mnohé další teprve čekají na své objevení, přičemž i ty známé nejsou zmapovány zcela. V Amatérské jeskyni bádají tři speleologické skupiny — Plánivy, Topas a Pustý žleb. Jejich členové nyní přeměřují popsané části jeskyně znovu, aby byla známa přesná délka chodeb tohoto největšího podzemního komplexu.

Amatérská jeskyně je uzavřena pro veřejnost. Turisté ale budou mít šanci do ní nahlédnout příští rok v listopadu, kdy bude zpřístupněna o víkendech. Návštěvníci se projdou po ministerské trase. Dostala název podle toho, že tato část uzavřeného podzemí je při návštěvách Moravského krasu prezentována ministrům životního prostředí.

Ochranáři předpokládají, že o prohlídky bude mimořádný zájem. Naposledy se po trase prošli turisté v roce 2016, a to v souvislosti s oslavami 60. výročí vyhlášení CHKO Moravský kras.

Místo největší tragédie

Již badatel Karel Absolon, který počátkem minulého století objevil známé Punkevní jeskyně, zpřístupnil veřejnosti suché dno propasti Macocha a v podzemí zavedl plavbu po říčce Punkvě, předpokládal, že tento systém je součástí mnohem rozlehlejších podzemních prostor.

Amatérští speleologové, po nichž je jeskyně pojmenovaná, ji našli v roce 1969, tedy devět let po jeho smrti. Cestu do ní objevili po vykopání štoly. Součástí systému Amatérská jeskyně jsou nejen Punkevní jeskyně, ale i veřejnosti málo známá a nepřístupná jeskyně Piková dáma. Díky zvláštnímu proudění vzduchu v ní jsou stěny pokryty ledem i v parném létě.

Amatérská jeskyně je podzemní systém, v němž lze najít čarokrásné krápníky i rozlehlá bludiště. Její chodby po staletí vytvářejí Sloupský potok a Bílá voda, jejichž soutokem vzniká podzemní říčka Punkva.

Jeskyně je zároveň místem zatím největší tragédie v dějinách české a moravské speleologie. V roce 1970 zahynuli při jejím průzkumu jeskyňáři Milan Šlechta a Marko Zahradníček. Kvůli přívalovým dešťům a bleskové povodni v podzemí utonuli. Součástí oslav objevu Amatérky bude i pietní akce věnovaná této dvojici.

Reklama

Výběr článků

Načítám