Hlavní obsah

Slavná pláž z filmu s DiCapriem se kvůli turistům dočasně uzavře. Je jich moc

Novinky, mšv

Thajská pláž Maya, známá z filmu s hercem Leonardem DiCapriem Pláž, je přelidněná. Od uvedení snímku v roce 2000 se stala mezi turisty natolik populární, že ji navštíví kolem 5000 lidí denně. Takové davy mají podle expertů škodlivý vliv na tamní korály. Lokální úřady se proto rozhodly, že pláž mimo hlavní turistickou sezónu na tři měsíce uzavřou, informoval server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Maya Bay je na první pohled idylickým místem.

Článek

Pláž na ostrově Ko Phi Phi Le bude uzavřená od června do konce srpna. Někteří by ji ovšem nejradši znepřístupnili natrvalo. To je ale z ekonomického hlediska nemožné, jelikož země je na příjmech z turistiky závislá a Maya je možná vůbec nejslavnější pláží v Thajsku. Dočasné uzavření by jí mělo alespoň trochu odlehčit. Množství turistů se podepisuje především na podmořském životě.

„Bylo prokázáno, že některé složky opalovacích krémů mohou přispívat k úmrtnosti korálů. Turisté jsou navíc ignoranti a neuvědomují si, jaké škody mohou napáchat, když se korálů dotýkají nebo je mačkají. Také jsou více neohrabaní než zkušení potápěči,“ uvedl odborník na podmořský život Jean-Luc Solandt. Riziko se pak násobí s počtem příchozích návštěvníků.

Foto: Profimedia.cz

Na pláž v hlavní sezóně míří i kolem 5000 turistů denně.

Do zátoky Maya Bay míří turisté nejčastěji z provincie Krabi nebo z Phuketu. Jejich počet v celé zemi navíc dlouhodobě narůstá. Loni se přehoupl přes hranici 35 miliónů návštěvníků. Je to velká zátěž i pro další křehké ekosystémy.

S obdobnými problémy, jako má thajská pláž, se ale potýkají i další místa, na kterých se v minulosti něco natáčelo. Výmluvným příkladem za všechny je chorvatský Dubrovník, kde se už několik let točí televizní hit Hra o trůny a kde je nárůst turistů velmi citelný. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám