Hlavní obsah

Norský cestovatel zlomil rekord, navštívil všechny světadíly za méně než 60 hodin

Novinky, mšv

Norský cestovatelský guru Gunnar Garfors pokořil nový šílený rekord. Podařilo se mu během necelých 57 hodin navštívit všech šest obydlených kontinentů. Drtivou většinu času strávil se svými dvěma kumpány na palubě letadel. Cestu trojice zahájila i ukončila v Australském Sydney.

Foto: archiv Gunnara Garforse

Gunnar Garfors (vedle pilota) během své rekordní cesty kolem světa.

Článek

Celkově honba za rekordem zabrala 56 hodin a 56 minut. Garfors cestu podnikl společně se svými nizozemskými přáteli Erikem de Zwartem a Ronaldem Haanstrou. Na trase Sydney, Santiago, Panama, Madrid, Alžír, Dubaj, Sydney vystřídali celkem šest letadel, mimo jiné od společností Qantas či Emirates. O podobný rekord se trojice přátel při tom pokoušela už loni, tehdy ovšem zmeškala o čtyři minuty svůj poslední let, a snaha tak vyšla nazmar.

„Nic vás nenamotivuje tak, jako neúspěch, a my si ten životní zážitek alespoň zopakovali podruhé. Tentokrát jsme ale byli stoprocentně úspěšní a dva a půl dne cestování kolem světa jsme si veskrze užili,“ tvrdí de Zwart. Trojici při závodu s časem sledovaly tisíce lidí pomocí GPS. „Udělali jsme to pro srandu, abychom inspirovali lidi ke zkoumání světa, a také abychom ukázali, že i velké sny se mohou stát skutečností,“ dodal Haanstra.

Výkon ověří Guinnessova kniha rekordů

Nejednalo se ovšem jen o pouhou zábavu. Trojice svým výletem také vybrala peníze pro britskou nadaci The Simple Drinking Water Foundation, která rozvojovým zemím poskytuje technologie na čištění pitné vody.

Prozatímní rekord za procestování všech kontinentů v nejkratším čase drží Michael Quandt z Německa. Tomu na verneovskou cestu kolem světa stačilo 66 hodin a 31 minut. Výkon trojice cestovatelů teď bude muset prověřit výbor Guinnessovy knihy rekordů, aby mohl být oficiální.

Pro Garforse se jedná o sedmý cestovatelský rekord. Drží totiž ještě například rekord za procestování nejvíce zemí během 24 hodin, nejvíce států USA — opět během 24 hodin, navštívit všechna hrabství Velké Británie zvládl rovněž během jediného dne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám