Hlavní obsah

Bezvízově do 159 zemí. Singapurci mají nejsilnější pas, Češi jsou devátí

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé Singapuru mohou bezvízově cestovat do nejvíce zemí světa, mají nejsilnější pas. Předčili tak Němce, kteří prvenství drželi dosud a mohli bez víza navštívit 158 zemí. Jihoasijský městský stát je ještě o jednu zemi předčil, uvádí Independent. Ani Češi si ale nevedou špatně, v síle pasu jsou devátí.

Foto: Profimedia.cz

Singapurský pas je aktuálně nejsilnější na světě.

Článek

Nové údaje vyplývají z dat internetové stránky Passport Index, která jednotlivé pasy mapuje. Singapurci aktuálně drží prvenství v počtu zemí, do kterých mohou vycestovat bezvízově, je to 159 států. Z horní příčky vyšoupli Německo poté, co jihoamerický Paraguay zrušil pro obyvatele Singapuru restrikce a umožnil jim cestovat do země bez vystavení víza.

Hned za Singapurem se v síle pasu umístilo Německo a na třetím místě Švédsko s Jižní Koreou. Čtvrtou příčku zaujímá hned několik států, a to Velká Británie, Dánsko, Finsko, Itálie, Francie, Španělsko, Norsko a Japonsko, jejichž obyvatelé mohou bezvízově cestovat do 156 zemí světa.

Independent upozorňuje na to, že například síla pasu obyvatel Spojených států amerických se po nástupu Donalda Trumpa do funkce mírně propadla. I tak mohou Američané bezvízově cestovat do 154 zemí světa, čímž jsou spolu s Kanadou, Irskem a Malajsií na šestém místě. Ani Česko si ovšem nevede v žebříčku špatně, bezvízově mohou obyvatelé cestovat do 152 států a v globálním měřítku tak zaujímají 9. příčku spolu s Maltou a Islandem.

Naopak mezi země s nejslabšími pasy patří Afghánistán, jehož obyvatelé mohou vycestovat bezvízově pouze do 22 zemí světa. Následují ho Irák s 26 zeměmi a Sýrie s 29.

Reklama

Výběr článků

Načítám