Hlavní obsah

V USA byl spuštěn nejkratší letecký spoj. Trvá čtvrt hodiny

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost United Airlines začala s provozem rekordního letu. Není ovšem nejdelší, ale naopak nejkratší v USA. Nachází se na trase mezi kalifornskými městy San Francisco a Santa Rosa a délka čistého letu je zhruba 16 minut, uvádí Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud se ovšem k samotné délce letu připočte ještě odbavení a příprava na ranveji, protáhne se cesta na zhruba 45 minut. Na zemi tak pasažéři stráví mnohem více času než na obloze.

Nová linka má být v provozu každý den, lety se uskuteční v obou směrech vždy jednou. A i když není linka nejkratší či nejrychlejší na světě, stále šetří nějaký čas. Vzdálenost mezi městy po silnici je zhruba 87 kilometrů a autem cesta zabere kolem hodiny cesty.

Na Orknejích jen 90 vteřin

V Evropě nějaký čas fungoval nejkratší mezistátní let ze Švýcarského St. Gallenu do německého Friedrichshafenu. Samotná cesta zabrala pouhých osm minut a ušetřila mnoho času. Vedla totiž nad Bodamským jezerem, které se autem muselo zdlouhavě objíždět. Letos v dubnu nicméně linka rakouské společnosti People’s Viennaline skončila kvůli nezájmu. [celá zpráva]

Vůbec nejkratší leteckou linkou je ovšem ta na skotských Orknejích mezi ostrovy Westray a Papa Westray, která je dlouhá necelé tři kilometry a ve vzduchu pasažéři stráví pouhých 90 vteřin. Oproti tomu nejdelší let vede z novozélandského Aucklandu do katarského hlavního města Dauhá. Trvá přes 17,5 hodiny. Minulý týden se kvůli komplikacím s čerpáním paliva ještě o tři hodiny protáhl. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám