Hlavní obsah

Na Madeiře vrcholí slavnosti, které jsou Čechům velmi dobře známé

Novinky, Jakub Kynčl (Funchal)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvoutýdenní slavnosti vína na Madeiře vrcholí právě tuto neděli. Od 27. srpna žil celý ostrov folklorem, tradičními tanci, ale samozřejmě také koštováním místních hroznů a vína. Ač Češi míří na Madeiru obvykle spíše na květinový festival, tak ti, kterým něco říkají tradiční české hody, se zde budou cítit jako doma.

Průvod v rámci Festivalu vína ve Funchalu na MadeiřeVideo: Jakub Kynčl, Novinky

 
Článek

Madeira je ve světě vyhlášená zejména svými dolihovávanými víny. Ta suchá se obvykle podávají jako aperitiv a sladká poměrně očekávaně k dezertům. Tato těžší vína se těšila úspěchu už v dávné historii - dolihovávat se totiž začala proto, aby se nekazila na lodích během transportu do jiných destinací. Na ostrově se réva pěstuje na mnoha místech, a není tak divu, že má své vlastní slavnosti, na které jezdí turisté z celého světa.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Slavností atmosféru bylo během Madeirského vinařského festivalu cítit po celém ostrově.

Dnes už jsou samozřejmě madeirská vína vyráběna pomocí technologicky vyspělejších metod, jejich podstata se ale za staletí nezměnila. A značky jako Blandy’s či D’Oliveiras si už stihly udělat jméno i daleko za hranicemi ostrova.

Slavnosti vína v městečku Santana na MadeiřeVideo: Jakub Kynčl, Novinky

Slavnosti vína započaly 27. srpna a končí právě v neděli 10. září. Většina slavností se soustředila do hlavního města Funchalu, kde dokonce po dobu festivalu fungovala tzv. Wine village, tedy Vinařská vesnička, kde mohli lidé koštovat nejrůznější zajímavé vzorky z místních vinařství a večer jim pak k popíjení ikonického moku hrály místní kapely.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

V samotném centru Funchalu vyrostla vesnička pro milovníky vína.

Slavilo se však po celém ostrově. Městečko Santana, které turisté znají zejména díky tomu, že zde stojí tradiční pestrobarevné madeirské domky, uspořádalo slavnost, během které se šlapalo víno, hrála tradiční hudba v provedení známého místního souboru Lirios do Norte. Nad ohněm se v jedné z nejlepších restauracích na ostrově, Quinta Do Furão, grilovaly na tyčích kousky toho nejlepšího hovězího z nízkého roštěnce - pravé churrasco tak, jak má být.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Kousky nízkého roštěnce se pekly přímo na ohni. Maso bylo obalené ve směsi soli a česneku.

Ten, kdo má rád pravé moravské hody, jistě přijde na chuť i slavnostem vína na Madeiře, které mají, pravda, o něco exotičtější kulisu v podobě moře a působivých zelených kopců. Co na tom, že zde slivovičku nesežene, místní agricole rumy vás v případě zájmu umí dostat do kolen podobně rychle. Ale pozor, ani sami místní je příliš nepijí a zůstávají spíše u vína. Jistě vědí proč...

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Na průvodu ve Funchalu se sešli lidé z celého ostrova.

Reklama

Výběr článků

Načítám