Hlavní obsah

Opuštěná UFO vesnička na Tchaj-wanu se stala neobvyklým turistickým tahákem

Novinky, mšv

Jedno z městeček na Tchaj-wanu vypadá, jako kdyby tu přistála celá flotila UFO. Aktuální stav futuristických domků ve tvaru létajících talířů však dává tušit, že tu již dlouhou dobu nikdo nebydlí. Vesmírná obydlí u Tchaj-peje, která navrhl finský architekt Matti Suuronen, byla oblíbená zhruba do roku 1970, poté je obyvatelé opustili a od té doby zejí prázdnotou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Domy připomínající létající talíře jsou dílem finského architekta Matti SuuronenaVideo: Caters News, AP

 
Článek

Okrsek Wan-li, kde se tato netradiční obydlí nacházejí, je dnes spíše cílem turistů. Ti se přicházejí podivným vzezřením zdejších UFO domů kochat a oblast zkoumat.

V minulosti byly ovšem domky velmi oblíbené pro svou jednoduchost a také finanční dostupnost. Zpravidla se v nich nacházela pouze ložnice, koupelna a malá kuchyně s jídelnou. Ačkoli působí budovy jako létající talíře, architekt Suuronen, který je projektoval, se nechal inspirovat prvky horských chat.

Foto: Profimedia.cz

Nebylo to UFO, co na Tchaj-wanu přistálo. Domky jsou dílem finského architekta.

Postupem času však ceny domků rostly a lidé si je už pravděpodobně nemohli dovolit, takže je houfně opouštěli. V důsledku toho je dnes celá oblast prakticky městem duchů, které ovšem přitahuje nejednoho zvědavce. „Je to unikátní místo, protože na planetě je jen několik málo UFO vesnic. A většina je už kompletně zdemolovaná,“ dodává jeden z průzkumníků, Nizozemec Bob.

Kousek za metropolí ostrova

„Nacházejí se tu v podstatě dva typy domků. Některé mají klasičtější obdélníkový či čtvercový tvar. Ty žluté oválné, co vypadají jako létající talíře, se mi ale líbí mnohem víc,“ dodává s tím, že budovy působí zachovale, i když jsou špinavé, usadila se na nich špína a uvnitř je binec.

Neudržovaná je i krajina kolem domů, o zdejší oblast se nikdo nestará a zdá se, že nikoho netrápí ani její nevyužitý potenciál. K demolici pravděpodobně také nedojde. „Nikde jsem se nedozvěděl zcela přesně, co vedlo obyvatele k odchodu. Ale předpokládám, že to bylo kvůli rostoucím cenám a také postupnému rozvoji nedaleké metropole,“ tvrdí průzkumník Bob.

Foto: Profimedia.cz

Budovy jsou poměrně zachovalé.

Ti, kteří se chtějí do oblasti podívat, mohou využít hromadné dopravy z Tchaj-peje. Nedaleko totiž staví autobusy. K domkům se dá také dostat autem nebo na motorce, cesta je dlouhá zhruba 36 minut. Jelikož je okrsek Wan-li oblíbený mezi fotografy, turisté zde mohou často narazit na další návštěvníky, jak se potulují po ulicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám