Hlavní obsah

V italském Val di Fiemme je sníh, i když nesněží

Právo, Jana Hanušková

Mráz, slunce, hory bez bílého poprašku, na sjezdovkách umělý sníh. Dokonale upravený umělý sníh. V takové situaci lyžaři pochopí, proč si údolí Val di Fiemme v provincii Trentino na severu Itálie každoročně odnáší cenu za nejlépe udržované tratě.

Foto: Roman Mašín

Kromě lyžování si zde můžete vychutnat také nádherná panoramata.

Článek

Tato zimní sezóna nezačala pro některé alpské resorty nejšťastněji; zatímco ve střední, východní, a dokonce i jižní Evropě nevěděli, co s přívaly sněhu, třeba Švýcarsku se bílá mračna úspěšně vyhnula a v severní Itálii padal první a na dlouhou dobu poslední sníh v listopadu. „Štíty Dolomit vše bezpečně zadržely a nepustily ho dál,“ říká Nadia Delvaiová z turistické centrály údolí Fiemme.

Na druhou stranu jsou tu na teplé počasí zvyklí, a sněžná děla jsou všude stále v provozu. Byly k tomu v lednu i v únoru ideální podmínky – mráz ani ve dne nepolevoval, spolu se sluncem vytvářel dokonalou kulisu, kdy se bílé proužky sjezdovek dramaticky leskly mezi hnědě zabarvenými horskými kopci.

Noc na sjezdovce

Hned první den jsme vyrazili vzhůru, abychom si nazítří vyzkoušeli, jaké to je být na uválcovaných tratích s jemným manšestrovým proužkem úplně první. Čekala nás noc v horské chatě Chalet Ciamp dele Strie v lyžařském středisku Alpe Lusia Bellamonte.

Foto: Roman Mašín

Štíty Dolomit v provincii Trentino se lesknou na slunci. Jeho paprsky tady svítí 200 dní v roce.

Stihnout poslední gondolu, která by nás dovezla až k ní, se nám nepovedlo, využili jsme proto dalšího způsobu dopravy a nasedli na sněžné skútry. Po umrzlých stráních s nimi bezpečně manévrovali zaměstnanci chaty s čarodějnicí ve znaku. V interiéru jsou figurky této pohádkové postavy zavěšené téměř všude.

Dnes mají podobu mírumilovně vyhlížející stařenky na létajícím koštěti, ale podle majitelky objektu odkazují i na církevní procesy, při nichž se upalovaly ženy podezřelé z čarodějnictví. Jména nebožaček si můžete přečíst v muzeu v Cavalese, správním středisku oblasti.

Církev měla vliv i na jídelníček místních horalů. Ve spodní jídelně chaty, kde protéká podlahou horský potok s mnoha meandry, si vyhládlí lyžaři mohou mimo jiné nandat oblíbené knedlíky Strangola Preti. Dělají se ze starého chleba, špenátu, mouky a dochucují se šalvějí. Prý se s nimi až k udušení cpali mniši, kteří si v Tridentu krátili čas při čekání během koncilu, jenž probíhal s přestávkami od roku 1545 osmnáct let.

Foto: Profimedia.cz

Oblast obklopuje úžasná hradba z Dolomit.

Dnes se do Strangola Preti dává třeba červená řepa, kulaté bochánky se bohatě polévají rozpuštěným máslem. My jsme začali ochutnávkou zdejšího špeku neboli nejlepších kousků zauzené a sušené šunky, syrového hovězího zvaného carne salada, sýrem s poetickým názvem Puzzone – tento smraďoch z Moeny má naštěstí výrazně cítit jen kůrku – či delikátním kozím sýrem Caprino. A pak už jsme se vyčerpaní svalili do vyhřátých postelí.

Nečekaly nás palandy v obrovských místnostech pro mnoho nocležníků, ale luxusní apartmány s kuchyňkou, krbem a koupelnou s masážní vanou s mosaznými kohoutky. Velké a příjemné překvapení. Však tu také za jedno přespání každý zaplatí sto eur. Při delších pobytech se cena snižuje.

Sjezd do dalšího údolí a provincie

Ráno bylo mrazivé, ale slunce vylákalo na sjezdovky poměrně dost lyžařů, samozřejmě čeština zněla snad z každé lanovky. Ve středisku Alpe Lusia Bellamonte jsou místa určená jen dětem, na své si přijdou i snowboardisti ve svém parku.

Foto: Roman Mašín

Chata Ciamp dele Strie ve ski resortu Alpe Lusia Bellamonte má ve znaku čarodějnici.

Po červených pistách, které by u nás byly značeny jako jednoduché modré, a také jedné velmi lehké černé, na niž si troufli i méně zdatní sjezdaři, jsme se pomalu přesunuli do Moeny, městečka ležího už v jiném údolí – Val di Fassa. [celá zpráva]

Původně Moena patřila k Fiemme, ale když se Fassa chtěla stát samostatným správním celkem, chybělo jí do správné velikosti pár obyvatel. Údolí Fiemme tak propustilo Moenu ze svého svazku a vypomohlo svému sousedovi. Dnes Fassa s Fiemme vymýšlejí společné akce, nabízejí například i zvýhodněný skipass jen pro tato dvě údolí.

Foto: Roman Mašín

Středisko Latemar nabízí skvěle upravené svahy po celou zimní sezónu.

Propojené oblasti najdou sjezdaři také ve ski centru Latemar, z trentinského Pampeaga ve výšce 1757 metrů nad mořem se dostanou až do Obereggenu (1550 metrů) v provincii Jižní Tyrolsko, kde si mohou užít i noční lyžování. Nastoupit se dá na tenhle lyžařský kolotoč v Trentinu i v Predazzu.

Foto: Roman Mašín

Chata Oberholz je už v Jižním Tyrolsku.

Zastavit by se lyžaři určitě měli v Obereggenu u horní stanice sedačkové lanovky Oberholz, kde vznikla moderní lyžařská chata ze dřeva a skla. Tři samostatné verandy s obrovskými panoramatickými okny nabízejí úchvatný výhled na Dolomity.

V době naší návštěvy originální a ekologicky pojatá stavba ještě „vydýchávala“ čerstvé dřevo použité v interiéru. Odpočívat se v ní dá i ve velmi pohodlných křesílkách.

Po cestě k chatě Oberholz jsme využili lanovku Laner, která střídá sedačky pro šest lidí s uzavřenými kabinami pro osm lyžařů. Možnost výběru, jenž je tu hlavně proto, že lanovka obsluhuje i sáňkařskou dráhu, oceníte v okamžiku, kdy fouká vítr a zapadne slunce.

Jak se tam dostat?

Nejkratší cesta autem, při níž se většinou vyhnete i zdlouhavým kontrolám na německých hranicích, vede z Prahy na Rozvadov, poté na německý Regensburg, Mnichov a v Rakousku přes Kufstein a Innsbruck, dále pak přes Brenner do Bolzana, Passo Lavaze a Cavalese.

Něco málo přes 700 kilometrů se dá ujet za sedm hodin, v Rakousku je třeba mít na dálnici známku (8,90 eura na deset dní), přejezd přes Brennerský průsmyk vyjde v osobním autě na devět eur, na italské dálnici zaplatíte za jednu cestu kolem 10 eur. Z Brna vede cesta přes Mikulov, Stockerau, Linec, Salcburk, Innsbruck a dále stejnou cestou do Cavalese. Trvá to kolem 8,5 hodiny.

Kde se ubytovat

Romantické ubytování s nádechem historie nabízí v Cavalese hotel La Stua, jehož historie sahá až do 18. století a je tak zřejmě nejstarším ubytovacím zařízením ve městě. Nechybějí kachlová kamna nebo fresky z dob vlády habsburské monarchie. V dolních patrech jsou útulné pokojíky s nízkými dřevěnými stropy, v horních krásně rekonstruované vysoké podhledy. Rodina Vanzových, jež hotel spravuje, servíruje svým hostům to nejlepší ze zdejší gastronomie.

Skipasy

Se skipasem Silver se může lyžovat ve střediscích Val di Fassa/Carezza, Alpe Lusia-San Pellegrino, Fiemme/Obereggen a San Martino di Castrozza/Rolle Pass. V hlavní sezóně zaplatí dospělí za permanentku na šest dní 259 eur (asi sedm tisíc korun), junioři narození po 26. 11. 2000 – 182 eur a senioři narození před 26. 11. 1951 – 233 eur. Skipas Val di Fiemme/Obereggen vyjde v hlavní sezóně na šest dní pro dospělého na 241 eur (6500 Kč), juniory na 169 eur a senioři zaplatí 217 eur.

www stránky

visitfiemme.it

ciampdelestrie.com

hotellastua.com

skiareaalpelusia.it

latemar.it

agriturpiasina.it

dolomitisuperski.com

Ve středisku Latemar je několik parků pro snowboardisty, kolik kilometrů za den najezdíte, zjistíte, pokud si pořídíte permanentku pro celé Dolomity. Stačí zadat do počítače na webových stránkách aplikace Dolomity Superski číslo skipasu a požadovaná cifra se objeví na obrazovce.

Reklama

Výběr článků

Načítám