Hlavní obsah

Nejslanější místo na Zemi? Mrtvé moře je až páté

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste si dosud mysleli, že je Mrtvé moře tím nejslanějším místem na planetě, byli jste na omylu. Slavné jezero na hranicích Izraele a Jordánska totiž zabírá až pátou příčku v žebříčku míst s největší koncentrací soli na Zemi, píše server BBC. Za číslem jedna byste se museli vypravit do Antarktidy, kde leží jezírko Don Juan.

Foto: Profimedia.cz

Nejslanějším místem na Zemi je jezírko Don Juan v Antarktidě.

Článek

Vodní plocha, která nenese jméno po literárním milovníkovi, ale po dvou pilotech, kteří ji objevili, je tvořena solí ze 44 procent, je tak osmnáctkrát slanější než oceány, a je velmi mělká. Největší naměřená hloubka byla pouhých 30 centimetrů, v roce 1997 jen 10 a v současnosti je jezírko téměř vyschlé, voda se drží jen v proláklinách kolem balvanů.

I druhé nejslanější místo se nachází v Antarktidě, pouhých devět kilometrů od Don Juanu. Je jím jezero Vanda, které je už o něco větší než jeho souputník. Měří 5 kilometrů, hluboké je 69 metrů a sůl tvoří přes 35 procent z celkového složení.

Největší slaná plocha na Zemi se pak nachází v Bolívii. Jmenuje se Salar de Uyuni a rozprostírá se na 10 500 kilometrech čtverečních. Vznikla vyschnutím prehistorického solného jezera. Rovina je nyní poseta krystaly ve tvaru hexagonu, které se táhnou, kam až oko dohlédne.

Foto: Profimedia.cz

Solná plošina Salar de Uyuni se nachází v Bolívii.

Na rozdíl od návštěvnicky nedostupného jezírka Don Juan, je Salar de Uyuni vyhledávaným turistickým místem. Z hlediska slanosti je ovšem až za Mrtvým mořem, na sedmém místě.

Pět nejslanějších míst na Zemi
1. Jezírko Don Juan, Antarktida
2. Jezero Vanda, Antarktida
3. Lagunové jezero Kara-bogaz-gol, Turkmenistán
4. Jezero Assal, Džibutsko
5. Mrtvé moře, Jordánsko/Izrael
Zdroj: BBC, Knoji

Anketa

Věděli jste, že Mrtvé moře není nejslanější místo na Zemi?
Ano
16,9 %
Ne
83,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1388 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám