Hlavní obsah

Stop selfíčkům, prosí Chorvaté. V národním parku kvůli nim lidé padají do jezer

Novinky, mšv

Kdo si nepořídí selfie z výletu nebo cesty do zahraničí, jako by nebyl. Občas může ale potřeba neustálého fotografování se přivést turisty do nebezpečných situací. V chorvatském národním parku Plitvická jezera například návštěvníci při pořizování selfíček padají do vody a musejí jim z ní pomáhat záchranáři.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli pořizování selfie se často turisté dostávají do nebezpečných situací. Ilustrační foto

Článek

Za zvyšujícím se počtem událostí není jen focení. Vyššímu riziku se lidé vystavují i nevhodnou obuví, třeba žabkami, které si na svůj výlet obují. Vedení národního parku se proto rozhodlo rázně zakročit a selfíčka i žabky zakázat. „Drazí turisté, my vás respektujeme. Je na čase, abyste se začali respektovat i vy sami. Takže přestaňte pořizovat hloupá a nebezpečná selfie. Děkujeme vám,“ napsaly úřady na Twitter.

Národní park, zařazený na seznamu UNESCO, ročně navštíví přes milión lidí, při nebezpečném focení zahyne minimálně jeden turista a záchranných operací se uskuteční kolem 1200, což je pětkrát vyšší číslo než v minulé dekádě. Návštěvníci totiž často zcela ignorují bezpečnostní nařízení a chodí i na místa, kam se nesmí. Například čtyřiapadesátiletá turistka ze Slovenska se loni nedaleko vodopádů zřítila z útesu a zemřela.

O něco větší štěstí měl dvacetiletý Kanaďan, který spadl na stejném místě zhruba ze 70 metrů, když si pořizoval selfie. Na životě ale ohrožen nebyl.

Foto: Profimedia.cz

Národní park Plitvices Lakes v Chorvatsku

Podobná neštěstí se nedějí jen v národním parku Plitvická jezera. Před několika týdny při pořizování „létající fotografie” u Machu Picchu spadl ze skály německý turista, nalezen byl bez známek života. [celá zpráva]

Podle portálu News.com byla v tomto roce zaznamenána smrt spojená s pořizováním selfie už třiadvacetkrát, za celý loňský rok to bylo jen o jednu více. Údajně si tak selfie vyžádala více obětí než žraločí útoky. [celá zpráva]

Anketa

Pořizujete si na dovolené či výletu selfie?
Ano, vždy
5,1 %
Občas
12 %
Ne, nikdy
82,9 %
Celkem hlasovalo 2448 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám