Hlavní obsah

Provoz muzea včelařství v kolečském zámku začne do měsíce

Provoz muzea včelařství v čerstvě opraveném západním křídle zámku v Kolči na Kladensku začne do měsíce. Oprava této části zámku za 18 miliónů korun skončila před několika dny, nyní se do něj začnou přivážet exponáty. Velkou část z nich poskytli dárci z celé ČR. Na tiskové konferenci k ukončení rekonstrukce křídla to řekla předsedkyně správní rady Nadačního fondu Koleč Magdalena Jakubíčková.

Foto: Profimedia.cz

Na zámku v Kolči se otevře muzeum včelařství. Ilustrační foto

Článek

Fond zdevastovaný zámek získal před osmi lety v dražbě. Hlavní část zámku na opravu ještě čeká, bude na ni třeba kolem 25 miliónů korun. V regionu bývala významná včelařská oblast, právě proto je expozice věnovaná tomuto oboru. Protože většinu nákladů pokryla dotace z takzvaných norských fondů, bude expozice věnovaná nejen českému, ale i norskému včelařství.

Mezi exponáty budou úly včetně takzvaných budečáků, které se v Kolči vyráběly, medomety, nástroje potřebné pro výrobu medu i chov včel, ale třeba i staré časopisy a odborná literatura. „Snažili jsme se, aby všechny exponáty byly starší padesáti let,” uvedla Jakubíčková.

Rekonstrukce nekončí, shánějí se peníze

V západním křídle bylo nutné udělat mimo jiné nové podlahy, schodiště, rozvody, omítky, fasádu, dveře a okna včetně rámů. Rekonstrukci potřebovalo i poškozené zdivo. Cihlová dlažba v přízemí je stejná, jako byla ta původní. Pod omítkami zůstanou zakonzervované i původní malby, v jedné z místností ale zůstane ukázka.

Z vybavení interiéru se téměř nic nedochovalo, většina byla rozkradena. Na opravu přispěla fondu i obec, která bude prostory zámku využívat například pro kulturní akce, na zámku se konají i svatby.

Foto: Zámek Koleč

Západní křídlo zámku Koleč po rekonstrukci

Na další etapu opravy bude třeba sehnat dotace, opravit střechu potřebuje i přilehlá kaple. Na nádvoří je také barokní sýpka, která je ve špatném technickém stavu a bude ji také třeba v nejbližší době zajistit.

Barokní zámek byl postaven na začátku 18. století, ale některé prvky západního křídla jsou o století starší. Na místě části zámku v 15. století stávala tvrz a pak pozdně renesanční statek, který zřejmě vyhořel za třicetileté války.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám