Hlavní obsah

Z Prahy začal pravidelně létat obří airbus A380

Praha

V Praze přistálo největší osobní dopravní letadlo na světě Airbus A380. V neděli poprvé začal létat na pravidelné lince aerolinií Emirates ze Spojených arabských emirátů. Letadlo, které je schopné pojmout 519 pasažérů ve třech cestovních třídách, rozšíří kapacitu linky doposud provozované menším Boeingem 777-300ER o 44 procent, uvedla letecká společnost.

BEZ KOMENTÁŘE: Obří Airbus A380 přiletěl do Prahy, na palubě nabízí komfort a luxusVideo: Novinky

 
Článek

Přistání letounu přilákalo do blízkosti pražského Letiště Václava Havla davy zvědavců, na krajnicích silnic v okolí přistávací dráhy stály kolony aut. Někteří ale nakonec přílet moc dobře neviděli, neboť letoun kvůli větru přistával z jiné strany, než očekávali.

A380 je dlouhý 73 metrů, rozpětí křídel má 80 metrů a maximálně pojme při jiném rozložení sedadel až 880 cestujících. Stroj Emirates má 429 sedadel v ekonomické třídě, 76 sedadel v byznys třídě a 14 soukromých kabinek v první třídě na horní palubě letadla.

Navýšení kapacity na lince do Dubaje se podle prodejců letenek projevilo větším zájmem o prodej letů do této destinace, kterou čeští cestující využívají také jako přestupní stanici do jihovýchodní Asie. "Jen za letošní březen a duben jsme prodali letenky za více než 30 miliónů korun," řekl ČTK ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal. To je o deset procent více než za stejné období loňského roku.

Až do loňského roku nebylo největší české letiště schopno v případě příletu letadel této velikosti odbavovat na okolních stojánkách další lety, což komplikovalo provoz. Bezproblémové odbavování vyřešila až rekonstrukce. Do stavebních úprav, které v budoucnosti zlepší konkurenceschopnost, investovalo letiště 150 miliónů korun.

Poprvé bylo pražské letiště připraveno na přílet tohoto největšího letadla pro přepravu cestujících na světě v roce 2011. Tehdy ho představila německá Lufthansa. O rok později přistáli nouzově na Ruzyni s A380 aerolionky Emirates kvůli zdravotním potížím jedné z pasažérek, která i přes oživování nakonec zemřela. V březnu 2014 pak obří airbus přiletěl prvně na pravidelné lince. Let byl komerční akcí Korean Air, které linku mezi Soulem a Prahou provozují menšími letadly. Posledním byl pak loni přílet airbusu A380 Emirates už k nové stojánce.

Reklama

Výběr článků

Načítám