Hlavní obsah

První česká polární expedice oslavuje výročí pokoření severního pólu

Před 20 lety, 25. dubna 1996, dosáhla první česká polární expedice severního pólu. Ve výpravě byl známý český cestovatel Miroslav Jakeš a další dva čeští polárníci Oldřich Bubák a Vilém Rudolf. Šéfem výpravy byla ruská legenda Arktidy Michail Malachov. Jako první Čech došel na lyžích na severní točnu poprvé 10. května 1993 polárník, cestovatel a dobrodruh Miroslav Jakeš.

Foto: Profimedia.cz

Polárník, cestovatel a dobrodruh Miroslav Jakeš

Článek

Na nejsevernějším bodu zeměkoule stanul Miroslav Jakeš v roce 1993 po zhruba stokilometrovém pochodu jako člen mezinárodní expedice North Pole Light, kterou vedli ruský polárník Michail Malachov a Kanaďan Richard Weber. Expedice se vydala do Arktidy z ostrova Severní země, odkud odletěla speciálem směrem k severnímu pólu. Letecká trasa skončila na 89. stupni severní šířky. Odtud postupovali polárníci již pěšky.

V roce 1986 Jakeš jako první Čech vystoupil v zimě sólově na nejvyšší horu Jižní Ameriky — Aconcaguu. Při sestupu málem zahynul, omrznul a přišel o prsty na nohou. Legendární a světově unikátní byl v roce 1996 také jeho utajený přechod Grónska bez jakéhokoliv spojení.

Jako první dobyl severní pól pravděpodobně Robert Edwin Peary v dubnu 1909. Toto magické místo se poté stalo cílem mnoha výprav a dobrodruhů a pomyslný bod uprostřed ledových plání Severního ledového oceánu (90 stupňů severní šířky) neodolal ani mnoha polárníkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám