Hlavní obsah

Holandské květinové korzo aneb Průvod plný vůní

Právo, Kateřina Lefebvre

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Květinové průvody nejsou holandskou specialitou, konají se v Belgii, jižní Francii, Španělsku i mimo Evropu. Nejvíce jich však probíhá po celý rok právě v Nizozemsku, jako první v sezóně se 23. dubna v městské aglomeraci Western Holland konal největší a nejznámější z nich. Tématem 69. ročníku květinového korza byly Květiny a móda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Holandskem projely květinové alegorické vozyVideo: Reuters

 
Článek

Nizozemsko a květiny patří neoddělitelně k sobě. Každý rok se tu prodá přes jedenáct miliard kusů řezaných květin, z nichž překvapivě první místo zaujímají růže, následované chryzantémami, až pak přijdou na řadu pro Holandsko typické tulipány. Zároveň tato země zabírá 75 procent světové produkce květinových cibulek.

Květinová velmoc

Vztah Nizozemců ke květinám má pragmatický základ v 17. století, kdy se začaly využívat v domácnostech pro překonání zápachu, estetický aspekt byl v té době druhořadý. Historie pěstování květin tu souvisí s velkou ekonomickou katastrofou.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z instalací Květinového korza

V roce 1550 spatřil rakouský velvyslanec Ogier de Busberg v zahradě v tureckém Cařihradu nádherné obrazce z tulipánů, v Evropě do té doby neznámých. Informoval o nich prefekta lékařské zahrady císaře Maxmiliána II. Carola Clusia, který později vedl univerzitní zahradu v Leidenu v dnešní provincii Jižní Holandsko. A právě tady začal množit tulipánové cibulky.

Protože se jednalo o úchvatnou novinku, všichni je zatoužili vlastnit. Na počátku 17. století se tulipán stal symbolem společenského statusu; za jednu cibulku se platily horentní sumy — historické prameny dokládají, že za tři tulipánové cibulky jste mohli získat dům v centru Amsterdamu. Spekulanti dokonce skupovali celé zasázené záhony — aniž by tušili, jestli tam opravdu něco vykvete.

Tulipánová horečka však neměla dlouhého trvání. V roce 1637 se ukázalo, že tulipány vůbec nejsou tak vzácné, jak si všichni mysleli, a lze je velmi snadno pěstovat a rozmnožovat. To vedlo k bankrotu mnohých rodin.

Právě tehdy si Holanďané uvědomili, jak skvělé mají podmínky pro pěstování květin, a soustředili se na květinářství jako na nové významné hospodářské odvětví. A jako nejlepší místo pro ně se ukázal západ provincie Jižní Holandsko — místo, je kryté dunami před Severním mořem a písečná půda květinám skvěle prospívala.

Foto: Profimedia.cz

Motivy květinových soch jsou rozličné.

V městské aglomeraci Duinen Bollenstreek (Region dun a cibulek) mezi Haarlemem a Leidenem je s květinami spojeno vše - na jaře se tu můžete procházet nekonečnými pestrobarevnými kvetoucími poli hyacintů, narcisů či tulipánů, v Aalsmeeru probíhá světoznámá burza květin, z nichž jsou rostliny ihned převáženy na letiště Schiphol, odkud putují do celého světa. Nachází se tu i proslulý květinový park Keukenhof. Květiny pro tuto oblast jsou synonymem zdroje obživy i bohatství.

Počátky slavnosti květin

Není proto divu, že vrchol jarní sezóny tu představuje jedna z nejvoňavějších slavností v Evropě — květinové korzo. K jeho počátkům je nutné vrátit se až do 40. let 20. století, kdy se ve většině vesnic v Nizozemsku konalo velké množství přehlídek a slavností doprovázených hudbou.

Roku 1947 se pěstitel hyacintů z městečka Hillegom Willem Warmenhoven chtěl pochlubit svou úrodou, a tak svými květinami vyzdobil valník. Vznikla tak legendární velryba z tmavě modrých a sněhově bílých hyacintů.

Přestože s tímto vozem projel jen krátkou trasu z Hillegomu do Lisse, nadchl místní obyvatele a inspiroval starosty Sassenheimu a Lisse k založení tradice květinového průvodu. V něm zahradníci prezentovali na konci jarní sezóny svoji úrodu. Během let se trasa přehlídky ustálila na délce asi čtyřiceti kilometrů.

Nesmějí zvadnout

Vše začíná v přímořském městečku Noordwijk několik dnů před samotným sobotním průvodem. Již od středy je tu možné sledovat zdobení alegorických vozů, které jsou přes noc uschovány v klimatizovaných halách, kde na ně stříká vodní mlha, aby květiny zůstaly čerstvé.

Foto: Profimedia.cz

Pokud chtějí diváci dobře vidět, měli by být na místě alespoň hodinu předem.

Dnes přehlídka získala komerční podobu — každý vůz má svého sponzora, který platí návrh, konstrukci a materiál na jeho výstavbu. Realizace projektu je ovšem stále ještě úkolem dobrovolníků, vzešlých především z místních společenských organizací, jako je skaut, dobrovolní hasiči atd.

Večer před dnem D také probíhá večerní osvětlený průvod městem.

Květinový den D

Samotné květinové korzo začíná vždy v sobotu v 9:30. Kolonu asi dvaceti nákladních a třiceti osobních aut zdobí přes 1,5 miliónu hyacintů a statisíce narcisů, tulipánů a dalších květin vyrazí pomalu na východ přes vesnici Voorhout a Sassenheim. Tam se stočí k severu přes Lisse, Hillegom, Bennebroek, Heemstede a večer kolem 21:30 skončí v historickém centru asi stopadesátitisícového Haarlemu, 18 km západně od Amsterdamu.

Tady u kanálu Gedempte Oude Gracht jsou květinové vozy vystaveny až do nedělního odpoledne. V každé z vesnic se k průvodu přidávají místní kapely, mažoretky, skauti a prezentují se další lokální zájmové organizace. Návštěvníkům nezbývá než závidět bohatý společenský život v nizozemských městečkách a vesnicích.

Keukenhof je největší

Největší nápor turistů však čeká na průvod u Lisse. Samo městečko kromě skvělého sobotního trhu, kde lze zakoupit místní výrobky, nemá moc čím zaujmout. V jeho těsné blízkosti se nachází hlavní turistická atrakce regionu květinový park Keukenhof.

Historie tohoto největšího květinového parku Evropy sahá až do roku 1830. Tehdy tu německý krajinný architekt Jan David Zocher upravil zámeckou oboru tak, aby v ní bylo možné pěstovat zeleninu do kuchyně.

Od toho také pochází název místa: slovo Keukenhof lze přeložit jako kuchyňská zahrada. V roce 1949 ji však pěstitelé květinových cibulovin přeměnili na svou „výkladní skříň“, a tak položili základ k jednomu z nejnavštěvovanějších míst celého Nizozemska.

Foto: Profimedia.cz

Květinové vozy

Dnes tu na 32 hektarech poldru vykvétá sedm miliónů cibulovin - jako první to jsou krokusy, následované sakurami, rododendrony, gladiolami, liliemi, narcisy, hyacinty, kosatci… Vrchol sezóny parku spadá do první poloviny dubna, kdy se tu objeví květy tisíců tulipánů všech druhů a barev.

Průvod končí v Haarlemu

Každý rok při ukončovacím ceremoniálu v Haarlemu je vyhlášeno téma korza na rok příští, aby místní komise pro průvod mohly začít hledat sponzory a vymýšlet co nejoriginálnější zdobení vozů.

Během osmašedesáti ročníků mohli diváci sledovat alegorické vozy v podobě nymf, historických postav, dopravních prostředků, obrazů Vincenta van Gogha, korunovačních klenotů, ale i postaviček z kreslených seriálů, jako je např. Kačer Donald či Mickey Mouse.

Reklama

Výběr článků

Načítám