Hlavní obsah

Milióny let kovaná podkova, na jejímž okraji lidé riskují životy

– Page
Novinky, Vojtěch Pospíšil (Page)

Je to jedna z nejkrásnějších vyhlídek v Arizoně a možná i v celých USA. Řeč je o Horseshoe Bend, meandru ve tvaru podkovy, který v tomto pouštním státě vytvořila řeka Colorado jen kousek od dnešního Národního parku Grand Canyon.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turistka se fotí na okraji vyhlídky Horseshoe BendVideo: AP

 
Článek

Neznalý turista by mohl při putování severní Arizonou tuto přírodní scenérii snadno minout, je totiž schovaná za kopcem nějakých pět kilometrů od městečka Page a na okraji silnice číslo 89 na ni upozorňuje jen malá cedule.

Prašné parkoviště je ale přes den málokdy prázdné, zaparkovaná auta tak upozorňují, že by se na místě mohlo nacházet něco zajímavého. A že se je na co dívat. Po krátkém výšlapu se totiž nabízí pohled na malebný oblouk, který sice není tak masivní, jako South Rim nebo North Rim v Grand Canyonu, má však své kouzlo.

Počet turistů, kteří vyhlídku navštěvují, sice neustále roste, k výše uvedenému slavnějšímu příbuznému má však Horseshoe Bend stále daleko, a tak si tam člověk může užít i trochu klidu. To se hodí hlavně při východu nebo západu slunce, kdy okolní skály hrají barvami a co říct má i o 300 metrů níže líně tekoucí řeka Colorado. Rušit můžou jen cvakající závěrky fotografů, kteří se sem sjíždějí nejvíc právě v tyto denní doby.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Horseshoe Bend aneb meandr, který řeka Colorado tvořila milióny let

A nabízí se ještě jedno srovnání s Grand Canyonem. Zatímco tam jsou nejfrekventovanější turistické vyhlídky oplocené a vůbec je tam vidět lidská práce, na půvabné podkově na plot nenarazíte. U parkoviště je pouze varování s výzvou k opatrnosti a tím to končí.

Nezřídka tak lze spatřit návštěvníky, kteří se v honbě za co nejvíc zajímavým snímkem fotí na okraji skály. Někdo si jen stoupne blízko kraje, ti odvážnější si sednou a spustí nohy dolů.

I přesto však záznamy místních pamatují jen na jedno smrtelné neštěstí za posledních několik desítek let, kdy pád ze skály nepřežil turista z Řecka. Lze však předpokládat, že turisty by od riskování neodradil ani větší počet tragédií. Vždyť stačí jedno cvaknutí a bezva fotka na Instagram je na světě...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám