Hlavní obsah

Tutanchamónova hrobka v centru dění, zřejmě opravdu ukrývá neznámé místnosti

Novinky, jky
Luxor

V říjnu minulého roku oběhla svět zpráva, která nadchla nejen egyptology, ale i celou laickou veřejnost. Vědci tehdy poprvé promluvili o možnosti, že by se v Tutanchamónově hrobce mohla ukrývat tajná místnost, která by mohla být místem posledního odpočinku legendární egyptské královny Nefertiti. Nyní, po několika měsících, zveřejnili aktualizaci, která tento potenciální obří objev nevylučuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V hrobce faraona Tutanchamona v Luxoru jsou s největší pravděpodobností dosud neznámé místnostiVideo: Reuters

 
Článek

Vědci se na několik měsíců odmlčeli, což většina lidí považovala za známku toho, že šlo pouze o planý poplach. Teď se však po bezmála půl roce nechal slyšet ministr pro památky Mahmúd Damátí s tím, že Tutanchamónova hrobka opravdu ukrývá tajemství, a to možná hned dvě. Přesně tolik dosud neznámých místností podle něj v hrobce je.

„Rentgenové průzkumy předběžně ukázaly, že za dvěma zdmi jsou prázdné prostory. Nejsou však prázdné úplně. Podle našich dat obsahují organické a kovové materiály,” citoval ministr na tiskové konferenci v Káhiře výsledky japonského vědce. Ty by měly být jisté podle všeho na nějakých 90 procent.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Vstup do Údolí králů.

Nefertiti, jejíž výrazné lícní kosti a královská krása byly zvěčněny ve 3300 let staré bustě, která se nyní nachází v berlínském muzeu, zemřela ve 14. století před naším letopočtem. Skutečností je, že se vědci už dlouho snažili pochopit, proč je Tutanchamónova hrobka výrazně menší než ty ostatních faraónů. Stejně tak nechápali, proč se tvarem podobá daleko více hrobkám tehdejších královen.

Někteří tlumí optimismus

Egypťané nejprve prověřovali na popud britského egyptologa Nicholase Reevese severní stěnu hrobky infračerveným termografem a loni ohlásili, že zjistili rozdílnou teplotu jednotlivých partií stěny. Sdělili tehdy, že bude nutné provést další průzkum. Již jeho první výsledky loni v listopadu Britovu teorii o hrobce Nefertiti posílily.

Někteří archeologové zatím vyzývají k utlumení optimismu. Současné důkazy považují za nedostatečné a jiní mají za to, že byla mumie Nefertiti už nalezena v roce 1898 a již dlouhá léta leží v Egyptském muzeu v Káhiře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám