Hlavní obsah

Řecko uprostřed migrační krize: Bojuje o turisty a zachraňuje svoji pověst

Když si Angličanka Michelle Barnsová, pětačtyřicetiletá matka tří dětí, loni rezervovala letní rodinnou dovolenou na řeckém ostrově Kos, neviděla tehdy záznam přílivu migrantů, kvůli kterému později přemýšlela, že cestu zruší. Na Kos, sluncem zalitý turistický cíl v řeckém regionu Jižní Egeis, dorazilo loni více než 23 000 migrantů. Obrázky násilných střetů s policií obletěly svět, zatímco starosta ostrova varoval před krveprolitím a britský bulvární deník Daily Mail psal o Kosu jako o „ohavné špinavé díře”.

Foto: Reuters

Tato a podobné fotografie řeckého ostrova Kos loni obletěly svět.

Článek

Řecko, kde cestovní ruch tvoří pětinu ekonomiky a zaměstnává každého pátého člověka, by teď chtělo svou pověst u turistů napravit. „Je pravdou, že některé ostrovy v Egejském moři měly loni problémy s migranty," uvedla řecká ministryně cestovního ruchu Elena Kunturaová na největším světovém veletrhu cestovního ruchu ITB v březnu v Berlíně. „Teď se ale všechno vrací do normálu a jediné, co jako turista uvidíte, budou překrásná místa," citovala ji agentura Reuters.

Nízkonákladové aerolinie Vueling a Transavia tvrdí, že kvůli uprchlické krizi pozorovaly změnu poptávky na úkor Řecka. Obchodní ředitel v Transavii Roy Scheerder uvedl, že tento nízkonákladový přepravce „poměrně dramaticky" omezil svoje kapacity do Řecka.

Šéf hlavního řeckého svazu podnikatelů v cestovním ruchu (SETE) 9. března uvedl, že přímé příjmy z cestovního ruchu vzrostou v tomto roce odhadem o 5,6 procenta na 15 miliard eur (406 miliard Kč). Umožní to zhruba 25 miliónů návštěvníků a 2,5 miliónu dalších, kteří připlují k řeckým břehům na výletních lodích. Tyto cíle se ale odvíjejí od úspěšného dokončení revize mezinárodního záchranného programu pro Řecko a účinného řešení proudu uprchlíků.

Záběry na šťastné turisty

Aby zmírnila obavy turistů, zahájila řecká vláda videokampaň v sociálních médiích spočívající v rozhovorech s cestovateli, kteří ujišťují diváky, že na ostrovech je klid. „Příliv migrantů nás loni překvapil a nebyli jsme připraveni," řekl na veletrhu ITB starosta ostrova Jorgos Kyritsis.

Jeho Kos na veletrhu promítal videa s rozesmátými turisty, kteří se procházejí po slunečných plážích. „Avšak migranti, kteří přicházejí nyní, jsou okamžitě převezeni do registračního centra a pak se rychle přesouvají na pevninu," uvedl také.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Město Kos s přístavem

Přestože Kyritsis očekává, že počet návštěvníků na ostrově letos klesne o 20 procent, řecká vláda se optimisticky domnívá, že turisté budou letos zemi vyhledávat, přijede jich více než loňských 26 miliónů a příjmy přesáhnou loňských 14,5 miliardy eur.

Michelle Barnsovou několik lidí na internetové platformě pro cestovatele ujistilo, že Kos je bezpečný. Žena tudíž svoje plány na letní dovolenou nemění a na dva týdny v letovisku na ostrově se těší.

Reklama

Výběr článků

Načítám