Hlavní obsah

Navštivte rozkvetlé Nizozemsko

Novinky, Mgr. Martina Košlíková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Nechejte se zlákat zemí Van Gogha, nepřeberným množstvím druhů a barev tulipánů, vůní sýrů a větrných mlýnů. Navštivte Nizozemsko.

Foto: Martina Košlíková

Rozkvetlé Nizozemsko

Článek

Právě teď začíná to pravé období, kdy byste při svých cestách a vymýšlení dovolených neměli vynechat Nizozemsko. Tato země nabízí mnoho zajímavých turistických cílů po celý rok. Zejména však na jaře, kdy je celá rozkvetlá a nádherně zelená, je úchvatná.

Jak se tam dostanu?

Cestovní kanceláře nabízejí velké množství zájezdů do této destinace, a to zejména na jaře s prohlídkou Amsterdamu a největšího květinového parku Keukenhof. Tato země nabízí i mnoho dalšího. Neváhejte si ji procestovat se zkušenými průvodci nebo po vlastní ose.

Foto: Martina Košlíková

Pokud rádi cestujete autem, počítejte, že na trase z Prahy do Amsterdamu strávíte přibližně 9 hodin jízdy. Cestou se však vyplatí zastavit i v některých dalších městech a lokalitách, které by bylo škoda minout. Výhodou je, že dálnice v Německu a v Nizozemsku nejsou zpoplatněné. Pozor ale dejte na rozdílné maximální povolené rychlosti na dálnicích a mimo obce, než jsou u nás. Na dálnici byste měli jet do 120 km/h a mimo obce pak 80 km/h. Pravidla jsou tu všeobecně dodržována. Taktéž si dejte pozor na cyklisty, a to zejména v obcích.

Do Amsterdamu létá také několik přímých spojů. Doba letu je pak přibližně 1,5 hod. Letiště Schiphol je obsluhováno i vlakovým spojením. Zastávku naleznete hned před terminálem. Do centra Amsterdamu vás vlak dopraví za 20 minut nebo do Haagu za 30 minut. Do Nizozemska můžete jet také autobusem, a to buď v rámci vybraných zájezdů, nebo můžete využít pravidelné autobusové linky. Jejich odhadovaná doba jízdy je pak přibližně 16 hodin.

Cestujte s místním pasem

V Nizozemsku je hned několik měst a atraktivit, které stojí za to navštívit. Ve srovnání s Českou republikou pak počítejte s vyšším vstupným. Doporučujeme proto zakoupit tzv. Holland Pass, který je hned v několika variantách. Zlevní vám vstupy do vybraných památek a některé nabídne zcela zdarma, současně do většiny z nich získáte tzv. prioritní vstup. Ten oceníte zvláště na jaře, když celé Nizozemsko nádherně kvete, ale současně je plné turistů.

Vyhledávané turistické cíle pak mají dlouhou čekací dobu. Je zbytečné ji strávit ve frontě. Samozřejmě záleží na vašem uvážení, co vás láká v Nizozemsku podniknout, a to i s ohledem na čas. Mezi další výhody Holland Passu je knížka průvodce zapojených objektů s otevírací dobou i s mapkami větších měst. Součástí jsou také slevové kartičky do vybraných restaurací a kaváren nebo i obchůdků se sýrem. Pokud chcete mít na cestu vše připravené, můžete si ho objednat i do České republiky.

Ze života a dějin

Foto: Martina Košlíková

Chcete-li poznat život místních a jejich historii, navštivte velké Open Air Museum plné příběhů i v dnešní době. Na ploše několika hektarů, kde můžete cestovat místní tramvajkou, naleznete domy, mlýny, lékárny, nemocnici, kavárničky, prodejny, farmy, pole, ale také živá zvířata. Budete mít možnost vyzkoušet si i některé tradice, pro děti je tu nachystáno několik dalších aktivit. Věřte, že na tomto místě dokážete strávit několik hodin.

Jízda za kulturou

Nizozemsko je spojené s koly, která opravdu můžete potkat na každém kroku. Neváhejte a poznejte tuto zemi ze sedla i vy! Kolo si můžete půjčit opravdu téměř všude. Vyplatí se pak zejména v největší přírodní rezervaci v NP Höge Veluwe, který nabízí více než 40 km cyklostezek. V areálu můžete chodit také pěšky, ale s ohledem na jeho rozlohu je výhodnější jeho poznávání na kolech. Ta si můžete zdarma půjčit na několika stanovištích po areálu. Budete zde obdivovat nádhernou přírodu, ale také poušť. Lákadlem je Kröller-Müller Museum s unikátní sbírkou obrazů, a to zejména francouzských malířů, jako byl Cézanne nebo Monet, ale také s vybranými díly Vincenta Van Gogha.

Foto: Martina Košlíková

Nizozemsko jako na dlani

Chcete-li si pohrát a současně vidět z Nizozemska co nejvíce, zavítejte do interaktivního muzea Madurodam v Haagu. Na venkovní ploše o 18 000 m2 naleznete makety miniatur holandských měst, památek, sýrových trhů a mnoho dalšího. Přičemž některé modely můžete sami dále rozpohybovat. Máte tady tak jedinečnou možnost spatřit letiště Schiphol, Královský palác, přístav v Rotterdamu, ale také dům Anny Frankové, věž v Utrechtu, Haagu nebo Rijskmuseum v Amsterdamu aj.

Foto: Martina Košlíková

Všudypřítomné květiny

Vyhledávaným cílem je Keukenhof, největší květinový park v Nizozemsku se sedmi milióny květin na 32 hektarech. Tisíce druhů tulipánů a všech možných jarních květin vytvářejí na 800 různých variací, které jsou každoročně obměňovány v závislosti na tématu. Letošek se ponese v duchu tzv. zlatého věku. Pro neopakovatelné kouzlo je park pravidelně navštěvován nejen turisty, ale také místními. Na své si zde přijdou i děti, pro které je tu připraveno několik hřišť a dalších aktivit.

Foto: Martina Košlíková

V letošním roce se brány otevírají již během velikonočních svátků, a to od 24. března do 16. května 2016. Jako jedna z mála lokalit nechává návštěvníky nasát atmosféru od ranních 8 hodin až do 19.30. Cestujete-li se psem, můžete s ním Keukenhof navštívit. Nicméně vstup do dalších květinových pavilónů a restaurací nemá dovolen.

Amsterdam

V hlavním městě, Amsterdamu, můžete obdivovat holandskou i moderní architekturu. Velmi rušné a živé město nabízí hned několik možností, jak ho poznat. Neváhejte a vydejte se na projížďku s výletní lodí po kanálech v centru města. Nasát atmosféru můžete i v několika významných muzeích. Milovníci umění ocení zejména Van Goghovo muzeum, Stedelijk Museum a také Rijksmuseum. Do nich ale doporučujeme mít předem zakoupené vstupenky nebo Holland Pass pro prioritní vstup. Fronty tu mohou být i několikahodinové.

V přístavišti vás pak zaujme velké námořní muzeum, které vám umožní navštívit i dvě přistavené staré lodě. Mezi navštěvovaná místa patří také Dům Anny Frankové. Téměř v centru Amsterdamu se nachází také zoologická zahrada Artis, která je současně botanickou zahradou, planetáriem, ale i geologickým muzeem. Zajímavá jsou i akvária plná nejrůznějších mořských ryb, ale také akvárium nabízející pohled do života místních kanálů. Pozdravit tady můžete i sloního samce Mekonga, který dříve žil v pražské zoo.

Amsterdam je velmi živé město, a to zejména v noci. Naleznete tady různé restaurace a coffee shopy, mezi zajímavou čtvrť patří zajisté Red Light District.

Jelikož je v centru nedostatek parkovacích míst a s ohledem na lokalitu, kde neexistují téměř podzemní garáže, nedoporučujeme sem zajíždět automobilem. Využijte dostupnou hromadnou dopravu. Při zakoupení denních i vícedenních jízdenek nezapomeňte lístek vždy projet turniketem před vstupem do daného dopravního prostředku, ale i při výstupu z něj.

Nevynechejte…

Foto: Martina Košlíková

Stejně tak jako je Nizozemsko spjato s tulipány, je spojeno i s obrazem všudypřítomných mlýnů. Větrné mlýny, které k této zemi bezpochyby patří, můžete obdivovat volně zasazené v přírodě i v některých městech. Mezi turisticky navštěvované oblasti patří zejména Kinderdijk s 19 mlýny z 18. století, které jsou zapsány na seznamu dědictví památek UNESCO, a dále skanzen Zaanse Schans. Mezi top cíle patří i rybářská osada Marken a Volendam, mezi kterými vás přepraví výletní lodě. Vyhlášené jsou také sýrové trhy, a to například v krásném zachovalém městě Alkmaar.

Tulení ostrov

Foto: Martina Košlíková

Na severu ve Waddenzee najdeme několik ostrovů nabízejících nádhernou, zachovalou krajinu. Největším z nich je ostrov Texel, oblíbený cíl pro letní dovolené i pohodové prodloužené víkendy.

Typické pro tuto oblast jsou mělčiny, a to zejména při odlivu, kdy se můžete procházet daleko od pevniny. Na ostrově naleznete velké množství ovcí, zejména na jaře, kdy se rodí jehňátka. Těch tu pak bývá na 20 tisíc. Mezi zajímavosti patří, že se jedná o lokalitu, kde žijí také některé druhy tuleňů. Na ostrově se nachází záchranná stanice Ecomare, kde můžete v několika akváriích spatřit zachráněné tuleně, delfíny nebo malé rejnoky. Na severním výběžku pak stojí maják z 19. století, odkud můžete obdivovat nafoukané písečné duny.

Foto: Martina Košlíková

Na svou cestu nezapomeňte přibalit eura a platné doklady. Občan ČR potřebuje pouze platný občanský průkaz nebo cestovní pas platný minimálně po dobu pobytu. Tato povinnost platí i pro děti, které taktéž musí cestovat na základě vlastního cestovního dokladu – pasu nebo vlastního občanského průkazu. Nezapomeňte se také pojistit.

V Nizozemsku se vyplatí mít s sebou nepromokavou bundu nebo pláštěnku, a to v každém ročním období.

Důležitá telefonní čísla:

  • Policie, záchranka, hasiči 112
  • Místní policie 0900 8844
  • Pobřežní hlídka 0900 0011
  • Lékařská pohotovost 0900 1515

Reklama

Výběr článků

Načítám