Hlavní obsah

Svět o víkendu opět zezelenal

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bujaré oslavy Dne svatého Patrika přinesly na bezpočet míst napříč planetou barevné veselí. Den věnovaný legendárnímu irskému patronu připadá sice na 17. března, tedy na tento čtvrtek, jeho příznivci už však se slavením začali o víkendu. A to zdaleka ne jen v Irsku a Evropě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svatého Patrika oslavovali napříč celou AmerikouVideo: Reuters

 
Článek

Z oslav Dne svatého Patrika se postupně stala celosvětová březnová tradice. Dokazují to početné průvody s propracovanými převleky a rekvizitami, zeleně zbarvené řeky, kašny i nápoje nebo také všudypřítomné čtyřlístky, jež jsou symbolem připomínajícím tohoto světce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oslavy svatého Patrika v LondýněVideo: Reuters

Lidé se v tisícových davech scházejí v zeleném oblečení, protože právě tato barva je s Irskem i svátkem svatého Patrika neodmyslitelně spjatá. Mají na sobě klobouky, tykadla, paruky i pomalované obličeje... Radují se, že po roce opět začal den nekonfliktních a milých oslav na počest mnicha žijícího v pátém století v Irsku, který obdobně jako jiní světci prošel v životě mnohými útrapami.

Expanze do všech koutů světa

V Irsku, ale stejně tak například i v části Kanady, je Den svatého Patrika státním svátkem. Velkou oblibu si však získal také na území USA či v Austrálii, kam se tradice přistěhovala spolu s irskými imigranty a postupně si získala i srdce místních.

Tento víkend si irskou komunitu a její národní kulturu připomněli mimo jiné v Londýně, ale také v kalifornském San Francisku, Chicagu v Illinois či v Atlantě v Georgii...

Kdo byl svatý Patrik

Mnich a pravděpodobně biskup pocházející ze vznešené rodiny z Walesu působil v 2. polovině 5. století jako misionář v Irsku. Ke křesťanské víře se údajně dostal v zajetí jako otrok. Když získal svobodu a stal se mnichem, rozhodl se toto náboženství rozšířit mezi irský lid.

Současní historici zpochybňují část skutků, které jsou sv. Patrikovi v legendách připisovány. Jeho postava totiž nepřehledně splynula s misionářem Palladiem.

Patrik se stal patronem Irska, proto se traduje, že byl pohřben vedle sv. Brigity a sv. Kolumby, kteří jsou taktéž irskými patrony. Zatím toto tvrzení ale není vědecky podloženo.

Legendy vypráví, že Patrik vyhnal z Irska hady. Podle některých výkladů historiků se ale jedná o přenesení významu. Ve skutečnosti Patrik pomyslně vypudil víru šířenou druidy, keltskými duchovními, a nahradil ji křesťanstvím.

K postavě svatého Patrika se modlí například sedláci, dále je označován například i jako patron kadeřníků či kovářů.

Ani Česko tento svátek nemíjí. Na řadě míst se tu lidé mohou zúčastnit akcí týkajících se irské gastronomie či zvyků. Petřínská rozhledna se znovu zahalí do zelené. Přestože se letos proti tomuto gestu ozvali odborníci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám