Hlavní obsah

Na nejvyšším ledovci Rakouska se lyžuje celý rok

Právo, Petr Veselý

Nejen loňský podzim, ale i začátek roku bylo tak teplo, že se skoro nikde nedalo pořádně lyžovat. V lyžařském areálu na ledovci Hintertux v rakouském Tyrolsku to šlo bez problémů. Funguje totiž 365 dní v roce.

Foto: Profimedia.cz

Tyrolský Hintertux

Článek

Lyžařští nadšenci Hintertux pravidelně oceňují zejména na začátku a na konci sezóny, kdy je pro většinu skiareálů ještě příliš brzy, nebo naopak už moc pozdě. Kvůli příznivým klimatickým podmínkám sem jezdí lyžařské reprezentační týmy z celé Evropy. Nejvíc během podzimu, kdy se tu připravují na sezónu.

Foto: Profimedia.cz

Lyžařský areál na ledovci Hintertux

Proto tu snadno potkáte přední lyžařská esa. Trénují tu Rakušané, Němci, Slovinci, ale třeba i Češi. S trochou nadsázky se dá říct, že na Hintertuxu můžete zažít lyžování, které nikdy nekončí.

Panorama třítisícovek

Od jara do podzimu není v provozu celý skiareál, ale jenom jeho horní část, od stanice vedle restaurace Tuxer Fernerhaus (2660 m) až po stanici lanovky na Gefrorene Wand (3250 m). Většinou se tady dá jezdit na 12 kilometrech dobře upravených sjezdovek. Nejdelší z nich měří zhruba dva kilometry. Tratě jsou různě obtížné. Funguje na nich deset lanovek a vleků, ale i snowpark.

Když vyjedete na nejvyšší stanici lanovky, běžte se podívat na vyhlídkovou terasu Gefrorene Wand. Nabídne vám úchvatné panorama okolních třítisícovek, mezi nimi i Grossglockner, nejvyšší horu Rakouska.

Foto: Profimedia.cz

V pauze mezi sjezdy nesmí chybět trocha slunění u restaurace Tuxer Fernerhaus.

Během necelého dne jsme na ledovci zažili fujavec, husté sněžení, ale pak i dramatické světlo, které pronikalo roztrhanými mraky, kdy hory připomínaly rozbouřený oceán, a nakonec šmolkovou oblohu spolu s hřejivými paprsky slunce. I takový umí být vrchol Hintertuxu.

Pro odvážné je HaraKiri

Jinak si ve zdejším areálu můžete užít přes 60 kilometrů sjezdovek všech obtížností. Nejdelší Gletscherrunde má 12 kilometrů a překonává výškový rozdíl 1750 metrů. Začíná ve výšce 3250 metrů a končí v 1500 metrech.

Nechybí tu snowpark, nejvyšší U-rampa v Evropě, úsek pro noční lyžování, tratě pro běžkaře ani sáňkařská dráha (na jedné z jejich částí se dá jezdit i večer). Děti tu mají vlastní areál, ale také restauraci, diskotéku a hřiště vybavené nejrůznějšími atrakcemi.

Že to tady dělají dobře, o tom svědčí ocenění internetového webu Top-of-the-mountains.com. Ve svém hlasování označil v roce 2014 Hintertux za nejlepší lyžařskou oblast na ledovci na světě.

Ale pokud by vám všechno tohle nestačilo, můžete se rozjet z ledovce směrem dolů, padesát kilometrů dlouhým Zillertalským údolím. Připomíná při pohledu shora ruku s pěti prsty. Napravo i nalevo z něj vybíhají lyžařské areály.

Foto: Profimedia.cz

Zillertalské údolí v Tyrolsku

Nabízejí celkem 636 kilometrů výborně udržovaných sjezdovek, včetně jedné vyhlášené černé. O ní se mluví jako nejprudší v celých Alpách, místy má prý sklon až 38 stupňů a jmenuje se výmluvně: HaraKiri.

Pohádky z paláce

Zážitek, který byste si neměli nechat ujít, je návštěva unikátního ledového paláce (Natural Ice Palace). Najdete ho kousek od nejvyšší stanice lanovky, navedou vás směrovky a pak průvodce. Vznikl přirozeně, v hloubce ledovce, 25 metrů pod sjezdovkou. Podobně jako vznikají krasové jeskyně. Tady se však zrodily úchvatné ledové útvary.

Foto: Petr Veselý, Právo

Natural Ice Palace

Vedle krápníků tu najdete lesklou soutěsku, hlubokou studnu, zamrzlá jezírka, ledovou kapličku, krystaly všech velikostí i tvarů a další atrakce. Člověk si tu uvědomí, jak geniální architekt a výtvarník umí být příroda.

Ledové útvary jsou navíc působivě nasvícené, bílými i barevnými světly, které dodají každému úseku svéráznou, tajuplnou a někdy až pohádkovou atmosféru. Prostory jeskyně se také neustále mění díky teplotním rozdílům a proměnlivé vlhkosti uvnitř.

Foto: Petr Veselý, Právo

Návštěva ledového paláce

Prohlídka trvá hodinu (je ale možné absolvovat i zkrácenou túru, která zabere 30 minut). Stojí 16 eur (430 Kč), pro děti polovic.

Jeden z pěti ledovců

V Tyrolsku jsou kromě Hintertuxu ještě další čtyři ledovce — Stubai, Pitztal, Kaunertal a Sölden. V tom posledním lyžařském středisku najdete ledovce dokonce dva: Rettenbach a Tiefenbach. Tvoří spolu jeden z největších ledovcových skiareálů v Rakousku. Jsou totiž propojené silničním a lyžařským tunelem. Sezóna trvá v Söldenu od září do května. Středisko má impozantních 144 kilometrů sjezdovek. Leží v nadmořské výšce od 1350 do 3340 metrů.

Jsou dobře udržované a také komfortně široké. V průměru kolem 30 metrů. Když sem přijedete na prodloužený víkend, můžete celé dny lyžovat, aniž byste museli jet některou ze sjezdovek dvakrát.

Speciální trasa Big 3 Rally

Sölden má i výbornou infrastrukturu. Třeba 33 místních lanovek dokáže přepravit kolem 67 000 lidí za hodinu, tedy dvě velká okresní města najednou. Davů se tu ale bát nemusíte, areál je rozlehlý a bez problémů vstřebá tisíce lyžařů.

O kvalitě a pestrosti zdejších tratí vypovídá i to, že se na ledovci Rettenbach jezdí každý rok úvodní závod Světového poháru ve sjezdovém lyžování. Ve středisku leží tři třítisícovky: Schwarze Schneide (3340 m), Tiefenbachkogl (3250 m) a Gaislachkogl (3058 m).

Můžete je objet po trase, která se jmenuje Big 3 Rally. Urazíte na ní 50 kilometrů a užijete si báječné lyžování stejně jako pohledy na romantická panoramata okolních hor.

Cestou se můžete zastavit na některé z vyhlídek, třeba na Tiefenbachkoglu. Po visuté rampě ze skla a ocele vykročíte do volného prostoru vysoko nad zasněžený strmý svah. Uvidíte ho přímo pod sebou. Na obzoru si pak můžete vyfotit druhou nejvyšší horu Rakouska Wildspitze (3774 m).

Foto: Profimedia.cz

Wildspitze, druhá nejvyšší hora Rakouska

Ti, kteří mají rádi adrenalin, si mohou vychutnat černou sjezdovku na Rettenbachu. Průměrný sklon činí 20 stupňů, na nejprudším místě dokonce 31 stupňů. Je to pořádný adrenalin.

Zajímavost: Led pamatuje doby dávných Slavníkovců
Hintertuxský ledovec je v nejhlubším místě silný až 120 metrů a dlouhý je 4,1 km. Odborníci odhadují, že nejstarší vrstvy ledu budou staré zhruba tisíc let. To znamená, že vznikly v dobách, kdy se na českém trůnu pevně usadili Přemyslovci, kteří právě zlikvidovali Slavníkovce. Ledovec začíná pod horou Olpener (3476 m) a končí u chaty Tuxer Fernerhaus (2660 m).V hezkém počasí je před chatou příjemné posezení, jinak si uvnitř můžete vybrat z několika restaurací, včetně rychlého občerstvení. Za ochutnání však rozhodně stojí ve stylové hospodě křehké, aromatické a šťavnaté jehněčí, které se samo rozpadá v ústech.

Rady na cestu

Do vesničky Hintertux, která leží v nadmořské výšce asi 1500 m, se dostanete, když sjedete z rakouské dálnice A1 směřující na Brennerský průsmyk 50 km před Innsbruckem a dáte se doleva. Z Prahy je to 500 km, z Brna asi o 70 více. Do Söldenu to z Prahy je asi 550 km, z Brna 670. Za Innsbruckem pokračujete po A12 na Landeck (ne na Brenner po A13). U Ötztalu odbočíte doleva a pak údolím až do cíle. Desetidenní dálniční známka přijde v Rakousku na 8,80 eura (240 Kč).

Do vesničky Hintertux, která leží v nadmořské výšce asi 1500 m, se dostanete, když sjedete z rakouské dálnice A1 směřující na Brennerský průsmyk 50 km před Innsbruckem a dáte se doleva. Z Prahy je to 500 km, z Brna asi o 70 více. Do Söldenu to z Prahy je asi 550 km, z Brna 670. Za Innsbruckem pokračujete po A12 na Landeck (ne na Brenner po A13). U Ötztalu odbočíte doleva a pak údolím až do cíle. Desetidenní dálniční známka přijde v Rakousku na 8,80 eura (240 Kč).

Do vesničky Hintertux, která leží v nadmořské výšce asi 1500 m, se dostanete, když sjedete z rakouské dálnice A1 směřující na Brennerský průsmyk 50 km před Innsbruckem a dáte se doleva. Z Prahy je to 500 km, z Brna asi o 70 více. Do Söldenu to z Prahy je asi 550 km, z Brna 670. Za Innsbruckem pokračujete po A12 na Landeck (ne na Brenner po A13). U Ötztalu odbočíte doleva a pak údolím až do cíle. Desetidenní dálniční známka přijde v Rakousku na 8,80 eura (240 Kč). Na sjezdovkách v Söldenu a kolem nich najdete zhruba 30 restaurací. Velmi dobrou pověst má ta na chatě Gampe Thaya. Je 350 let stará a servírují tu tradiční tyrolské speciality. Na cestovatelském webu tripadvisor.cz získala od jejích návštěvníků pět hvězdiček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám