Hlavní obsah

Pestrobarevná chuť Katalánska

Novinky, Mgr. Martina Košlíková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neváhejte navštívit atraktivní španělskou autonomní oblast lákající nejen na pestrobarevné trhy plné pochutin, proslulou Gaudího Barcelonu, menší historická městečka, ale také na krásné pláže podél pobřeží Costa Brava.

Foto: archiv ACK ČR

Katalánsko

Článek

Barcelona

V Barceloně žije kolem 3 miliónů obyvatel a je druhým největším španělským městem, které je nesmírně turisticky lákavé. Určitě nebudete vědět, co zažít dříve. Zda se rozhodnete nejprve vydat ochutnat španělské speciality, a to zejména na bohatých trzích, nebo upřednostnit kulturní vyžití či místní pláže u Středozemního moře.

Pokud chcete nejdříve nasytit vaše chuťové pohárky, zavítejte na nejnavštěvovanější a největší tržnici zvanou Mercat de la Boqueria, známou jen jako La Boqueria, nacházející se nedaleko ulice La Rambla. Na ploše s více jak 13 tisíci metry čtverečními naleznete mnoho druhů ovoce, čerstvé ryby, nejrůznější uzeniny, olivy nebo španělské víno a květiny. Samozřejmě výčet není konečný.

Nevynechejte ani možnost ochutnat v Barceloně všudypřítomné tapas, které vám nabídne několik druhů menších pokrmů tak, abyste o nic nepřišli. Jejich nabídka je různorodá v závislosti na baru či restauraci, kterou navštívíte. Kombinace tapas jsou nekonečné. K místní kuchyni, která je ovlivněna i francouzským nádechem, patří zejména ryby, nejrůznější mořské plody a velké množství zeleniny.

Foto: archiv ACK ČR

Co byste dál v Barceloně neměli minout? Určitě velké množství památek a turistických atrakcí. Mezi vybrané zajisté patří všudypřítomný odkaz Gaudího. Například vyhlášený chrám Sagrada Familia, který je již po několik desítek let budován a stále není dokončen. Vnitřek budovy nabízí unikátní podívanou, tolik odlišnou od církevních staveb. I když je vstupné poměrně vysoké, nenechte si prohlídku ujít. Základní vstup stojí 15 euro. Z již postavených věží se vám nabízí krásný výhled na město. Mezi další Guadího stopy patří navštěvované domy Casa Batló a Casa Mila, které jsou nedaleko od sebe. Nevynechejte ani Parc Güell čnící nad Barcelonou a nabízející neuvěřitelný pohled jak na město, tak i na moře.

Mezi další turistické cíle patří hrad Montjuïc, ulice La Rambla, mořské akvárium, kde se podíváte pod hladinu moře v úchvatném tunelu o délce 80 metrů, nebo Camp NOU, svatostánek milovníků fotbalu. Nadšenci moderní architektury budou obdivovat i kancelářský komplex Torré Agbar, který má nezaměnitelný tvar a v noci je vidět z dálky jeho barevně svítící fasáda.

Cestujete-li individuálně, vyplatí se vám koupit si vstupenky na některé atraktivity v předstihu, nebo přikoupit tzv. fast pass, díky kterému nemusíte čekat v dlouhých frontách u významných památek, jako je například již zmíněný chrám Sagrada Familia.

Pokud vás již nebaví procházky po městě, zavítejte k moři a do přístavu Port Vell. Mezi nejnavštěvovanější pláže patří Barceloneta, ale není rozhodně jediná. Ačkoliv je Barcelona velkým městem, pláže i moře jsou čisté a voda v letních měsících dosahuje příjemných teplot. Na většině míst naleznete úschovny, kam si své věci můžete během vodních radovánek odložit.

Foto: archiv ACK ČR

Divoké pobřeží

Costa Brava neboli Divoké pobřeží se rozprostírá 200 km podél moře. Nabízí skalnaté útesy i prohřátý písek a azurové moře. Jedná se o nejčastěji vyhledávané pobřeží pro letní dovolené, a to jak místními, tak i zahraničními návštěvníky. I přes to, že je zde během léta poměrně rušno, naleznete zde zákoutí, kde si můžete vychutnat své soukromí. Podél pobřeží je hned několik pláží, které mají svá nej. Záleží právě na tom, co očekáváte a čemu dáváte na své dovolené přednost. Pokud budete chtít na chvilku opustit lenošení na pláži, vydejte se prozkoumat úchvatné malé rybářské vesničky, které nabízejí zcela jiný pohled na místní kulturu než rušná Barcelona. Při svých návštěvách můžete navštívit i Figueres, kde se nachází divadlo a muzeum na počest Salvadora Dalího, nebo Gironu s krásným historickým centrem včetně židovské čtvrti. V centru města navštivte gotickou katedrálu Panny Marie. V květnu je město obdivováno pro svou květinovou výzdobu, jelikož se zde koná Girona Flower Festival.

Jak a kdy?

Neváhejte navštívit centrum Katalánska, Barcelonu, kde naleznete harmonické spojení historie a moderního umění. Většina lidí, kteří ji navštíví, se chce do tak krásného města vrátit. Mnoho cestovních kanceláří nabízí pestrou nabídku zájezdů, ať již eurovíkendů či poznávacích okruhů na delší období. Některé zájezdy jsou zpestřeny i pobytem u moře.

Foto: archiv ACK ČR

Nejvhodnější spojení do Katalánska vede přes Barcelonu, do které se dostanete jak autobusovou dopravou, kdy jízda trvá více jak 30 hodin, tak leteckou dopravou. Z Prahy létá denně několik přímých spojů a cesta pak trvá přibližně 2,5 hodiny. Pokud přesto chcete cestovat vlastním automobilem či si ho na místě pronajmout, překvapí vás kvalitní silniční síť. Ve větších městech je ale i tak výhodné používat hromadnou dopravu.

Po Barceloně funguje velice hustě pokrytá síť hromadné dopravy. V centru je výhodné cestovat metrem, naopak pokud chcete bydlet od centra opodál, Barcelona nabízí velký počet příměstských linek. Podle cestování zvažte nabízené tarify. Je-li vás více či plánujete popojíždění jednotlivě, určitě se vyplatí koupit jízdenku T-10 nabízející 10 jízd. Jednotlivá jízda pak vyjde levněji než při koupi jednotlivých jízdenek. Cestujete-li na tento lístek hromadně, nezapomeňte lístek označit tolikrát, kolik vás pojede. Lístky lze kupovat ve všudypřítomných automatech, některé nabízejí i platbu kartou.

Pro svou návštěvu můžete zvolit jakékoliv roční období, počasí je zde příznivé po celý rok. Teploty ani v zimních měsících téměř neklesnou pod 15 stupňů. V létě vyšší teploty zpříjemní i středomořské klima a zejména krátká vzdálenost na místní pláže.

Foto: archiv ACK ČR

Chlubíte se rádi fotografiemi a hned je sdílíte? Využijte v Barceloně místní bezplatnou wifi síť. Internetové připojení je však pomalejší. Nicméně Španělsko se nachází ve výhodných roamingových zónách, proto i datový balíček nebude finančně nedostupný.

Důležitá telefonní čísla

Tísňové telefonní číslo 112, kterým lze kontaktovat současně policii, zdravotníky, hasiče a další pohotovostní služby. Je funkční 24 hodin denně po celý rok.

  • Občanská garda (Guardia Civil): 062
  • Národní policie (Policía Nacional): 091
  • Záchranná služba (Samur): 092

(Mezinárodní volací znak Španělska je: 34)

V Barceloně se nachází také Konzulární jednatelství na adrese Travessera de Gracia 50, entresuelo 1a, 08021 Barcelona, které je v provozu během letní turistické sezony.

Reklama

Výběr článků

Načítám