Hlavní obsah

Ve speciální tatranské bazilice vám nos zčervená do barvy tamní výzdoby

– Starý Smokovec
Novinky, Klára Fischleinová

Nad známým tatranským střediskem Starý Smokovec, na vrcholku Hrebienok, koncem loňského roku vyrostl Tatranský dóm, už potřetí. V jeho interiéru vznikla elegantní ledová bazilika, která lahodí nejen oku turistů, ale také mnohých snoubenců, kteří se rozhodli navždy spojit své životy právě zde. Nebojte, je tam taková zima, že ani kvůli těmto vřelým momentům zdejší ledová výzdoba neroztaje.

Tatranský dóm ve Vysokých TatráchVideo: Novinky

 
Článek

Pod nenápadnou bílou kopulí na stejně tak bělostném zasněženém svahu se na vrcholu Hrebienok ve Vysokých Tatrách rozprostírá působivý prostor vykutaný ze 70 tun ledu. Je pomyslně podepřen mnoha elegantními ledovými sloupy, v masivních ledových stěnách nelze přehlédnout kontrastní tmavě růžové květy. Jsou zamražené v ledu. Toto květinové aranžmá vytvořil známý slovenský florista Róbert Bartolen.

Mezi sloupovím stojí propracované ledové sochy. Dominuje jim svatý Jan, patron horalů, v altánku přímo v centrální části baziliky. I kdybyste se na Tatranský dóm jezdili dívat každý rok, pokaždé bude úplně jiný. O tématu toho dalšího zatím není rozhodnuto. Brány aktuálního dómu zůstanou návštěvníkům otevřené ještě víc než měsíc, až do 17. dubna.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

V nenápadném iglú se skrývá rozlehlý ledový chrám.

Hlavním architektem letošního ročníku Tatranského dómu se stal Slovák Adam Bakoš. Pokud vám Tatranský dóm připomněl Špindlerovské Ledárium, vaše asociace byla naprosto správná. Krkonošské ledové království, připomínající letošní výročí 700 let od narození Karla IV., je skutečně inspirované tatranským dvojčetem. Špindlerův Mlýn funguje totiž stejně jako největší tatranská lyžařská střediska pod taktovkou společnosti Tatry Mountain Resorts.

Za sáňkami i filmovými kulisami

Hrebionok a Starý Smokovec toho nabízí však o něco víc než „jen“ prohlídku ledové baziliky, ve které si mimochodem nezapomeňte nasadit rukavice, pokud chcete fotit, jinak vám prsty zrudnou a zkřehnou mrazem stejně rychle jako špička nosu. Zhruba do odstínu oněch zamražených květů. Tento výlet lze propojit se sjezdem po nejdelší sáňkařské dráze na Slovensku. Právě tou se Hrebienok pyšní.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Výhled z vrchu Hrebienok

Kdo preferuje cestu lanovkou, uvítá možná malý exkurz do minulosti. První lanovka tu pasažéry převážela už v roce 1908. Od té doby dostala několikrát nový motor, protože na Hrebienok mířilo čím dál více lidí. Nakonec získala moderní podobu a komfortní interiér, jež turisté oceňují dnes.

Lanovka na HrebienokVideo: Novinky

Pouhou minutku chůze od spodní stanice lanovky stojí Grandhotel Starý Smokovec dostavěný v roce 1904. O tomto hotelu by se dalo napsat mnoho, ale zmiňme alespoň několik největších zajímavostí. Zvenku ho filmoví fanoušci poznávají z Románu pro ženy natočeného podle knižní předlohy Michala Viewegha. Pamatujete na balkónové setkání Laury a Oskara?

Prezidenti, sportovci i aristokraté

Nejcennější chloubou každého hotelu jsou slavní hosté. Grandhotel Starý Smokovec o ně nemá nouzi. Přespával v něm mimo jiné československý prezident Edvard Beneš, olympionik Emil Zátopek, komik Vlasta Burian, bývalý kubánský prezident Fidel Castro a dokonce ho navštívila také britská královna Alžběta II.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Grandhotel Starý Smokovec

Hotel si dodnes zachovává svoji historickou podobu, a tak jsou například některé lustry v jeho interiéru více než 100 let staré. Z úcty k nejvýznamnějším hostům jsou po nich v hotelu pojmenované některé pokrmy a salónky.

Starý Smokovec patří k nejstarším turistickým střediskům v Tatrách. Zdejší osada vznikla už v roce 1793. Lidé se tam začali sjíždět kvůli pramenu minerální vody. Dnes je hlavně centrem zimních sportů a dovolenkovým cílem turistů toužících po rekreaci ve Vysokých Tatrách.

Reklama

Výběr článků

Načítám