Hlavní obsah

Liverpool turisticky těží z legendy Beatles

Výlety a další akce inspirované slavnou skupinou Beatles a pořádané v Liverpoolu přinášejí místní ekonomice asi 82 miliónů liber (2,9 miliardy Kč) ročně. Fanoušci v místě původu slavných „brouků” mohou s odkazem na stejnojmenné písně spát v hotelu Hard Day’s Night, prohlédnout si město při jízdě autobusem Magical Mystery či pózovat u brány do Strawberry Field, uvedl deník Financial Times.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z autobusů vozící turisty v Liverpoolu po stopách členů kapely Beatles.

Článek

"Beatles ekonomika" vytváří více než 2300 pracovních míst. Zahrnuje také mimo jiné klub Cavern, kde se uskutečnila první živá vystoupení slavné anglické čtveřice, a muzeum. Nově otevřený hotel Hard Day’s Night nabízí 110 pokojů. Autobus Magical Mystery se při projížďce zaměřuje na místa spojená s Beatles a s dětstvím hlavních skladatelů skupiny Johna Lennona a Paula McCartneyho.

Foto: Profimedia.cz

Klub Cavern v Liverpoolu

Počet zájemců a tržby se podle listu každý rok zvyšují díky nové sílící vlně návštěvníků z Číny a Brazílie. Hodně lidí přijíždí také ze Spojených států. Liverpool, kde žije 445 000 obyvatel, navštěvují ročně milióny lidí. Naprostá většina z nich přijela kvůli tomu, že město dalo vzniknout jedné z nejznámějších kapel světové populární hudby.

Odborníci radí městu, aby nabídku kolem Beatles dále zkvalitňovalo a rozšiřovalo. „Je to vzrušující doba, kdy je na prvním místě ochrana dědictví slavných synů Liverpoolu a zajištění, aby toto dědictví přitahovalo do města návštěvníky i v budoucnu," citoval deník starostu Liverpoolu Joea Andersona.

Reklama

Výběr článků

Načítám