Hlavní obsah

Vydejte se na pohodovou dovolenou: Navštivte Olympskou riviéru s letoviskem Nei Pori!

Novinky, Jana Kurincová, Asociace cestovních kanceláří ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chcete si na dovolené užít nejen koupání v moři, ale také ochutnávat speciality místní kuchyně a poznávat památky? Vydejte se do Řecka! Olympská riviéra nabízí perfektní podmínky jak pro rodiny s dětmi, tak pro seniory. Na své si přijdou i ti, kteří dávají přednost aktivnímu trávení volného času. Vyzkoušet mohou nepřebernou nabídku vodních sportů nebo turistiku, a to přímo na vrcholu Olympu. Ne náhodou má právě tato oblast na severu pevninského Řecka nejvíce stálých klientů.

Foto: archiv ACK ČR

Olympská riviéra

Článek

 Široké písečné pláže a průzračně čisté moře

V letovisku Nei Pori se líbí každému, kdo má rád široké zlatavé pláže s pozvolným vstupem do moře. Písečná pláž dosahuje místy až 100 metrů na šířku a každý si tu může užívat relaxaci podle svého. Vodní radovánky, projížďky na šlapadlech, dětské hrátky a stavění hradů nebo romantické procházky se sbíráním mušliček… Jedná se o oblast, která se pyšní křišťálově čistou mořskou vodou. To dokládá i Modrá vlajka od Evropské unie.

 Výstup na Olymp – neodolatelná výzva

Pokud nemáte v plánu jen polehávání na pláži a svou dovolenou chcete spojit i s aktivním odpočinkem, je Nei Pori to pravé místo pro vás. Můžete si zde vyzkoušet vodní lyžování a zahrát plážový volejbal. S sebou si nezapomeňte přibalit ani kolečkové brusle, místní plážová promenáda nabízí skvělé možnosti na projížďky. Okolní krajina pak zajišťuje í ideální podmínky pro cyklistiku a pěší turistiku. Z vrcholů vás pak ohromí nádherné výhledy na moře. Neodolatelným lákadlem je výstup na Olymp, ale to spíše pro ty zkušenější turisty. Nejvyšší vrchol sídla bohů – Mytikas s výškou 2918 m n. m. – lze zdolat během jednoho dne. Výhodou je výprava s místním průvodcem. Rozhodně však nepodceňte vybavení – teplé oblečení a pevná obuv jsou nezbytné! I v parném létě totiž bývá na vrcholcích hor velmi chladno, často i bouřky s ledovým deštěm.

Foto: archiv ACK ČR

Kréta - pohled na Platanias

 Kláštery Meteora mezi nebem a zemí

Nezapomenutelným zážitkem je výlet na kláštery Meteora, pořádaný právě z letoviska Nei Pori. Prohlídka starobylých klášterů, vybudovaných na skalách u města Kalambaka, vás přenese do historického období Byzance. Počítejte ale s tím, že podmínkou pro vstup do klášterů je vhodné oblečení. Muži musí mít dlouhé kalhoty a košili s dlouhými rukávy, ženám nejsou povoleny kalhoty, hluboké výstřihy ani odhalená ramena. V nouzi si můžete na místě za poplatek u mnichů půjčit sukni nebo velký šátek.

 Dobrou řeckou chuť!

Dovolená je také výbornou příležitostí ochutnat tradiční speciality. Taverny na pláži nabízejí čerstvé ryby a plody, pravý řecký gyros s pitou, chutné saláty i tzatziki. Vyhlášená je také místní pizza se skvělým sýrem. Na pláži určitě oceníte výborné ledové frappé, navíc na většině míst je v ceně kávy nebo jiného nápoje lehátko se slunečníkem zdarma. Zajímavou atrakcí Nei Pori jsou nedělní trhy. Kromě čerstvého šťavnatého ovoce a zeleniny tu koupíte i nejrůznější koření, voňavý med nebo bylinný čaj proti nachlazení. Místo suvenýrů můžete svým blízkým milým přivézt dárky, které je určitě potěší.

Foto: archiv ACK ČR

Kréta vnitrozemí - ovce

 Řecko autem: při aktuálních cenách pohonných hmot můžete ušetřit!

U zájezdů s leteckou dopravou tvoří zpravidla cena letenky podstatnější část nákladů. Takže pokud se do Řecka vydá čtyřčlenná rodina autem, vyjde dovolená při aktuálních cenách pohonných hmot skutečně výhodně.

U zájezdů s leteckou dopravou tvoří zpravidla cena letenky podstatnější část nákladů. Takže pokud se do Řecka vydá čtyřčlenná rodina autem, vyjde dovolená při aktuálních cenách pohonných hmot skutečně výhodně.

Do destinace dojedete přes Maďarsko, Bělehrad, Niš a Skopje přibližně za 18 hodin. Cestu si však můžete zpříjemnit řadou zajímavých zastávek nejen k doporučovanému odpočinku, ale také k pikniku v přírodě nebo k mnohým výletům po okolních památkách. Pokud volíte automobil, ulehčí vám to i pohyb v místě pobytu. Neváhejte tak poznat okolí, vzdálenější pláže, zajímavosti a města.

Foto: archiv ACK ČR

Nei Pori

Využijte i pestré nabídky ubytovacích kapacit cestovních kanceláří specializovaných na Řecko. Nabízejí samostatné ubytování ve studiích a apartmánech za příznivé ceny. Týden ve studiu s vlastním kuchyňským koutem pro 2–3 osoby vyjde v Nei Pori přibližně na sedm tisíc korun. Apartmány pak nabízejí více soukromí v oddělených ložnicích, pro 4–6 osob jsou pak v řádu deseti tisíc korun. Samozřejmě naleznete v této destinaci i řadu hotelů. Místní taverny pak nabízejí i k ubytování v soukromí polopenzi. Neváhejte ani ochutnat místní výborné pizzerie. Nicméně pokud máte rádi soukromí a kafe po ránu, tak zajisté oceníte vlastní kuchyňský kout.

 Důležitá telefonní čísla

tísňové volání 112

tísňové volání 112 první pomoc 166

tísňové volání 112 první pomoc 166 lékařská pohotovost 1016

tísňové volání 112 první pomoc 166 lékařská pohotovost 1016 policie 100

tísňové volání 112 první pomoc 166 lékařská pohotovost 1016 policie 100 turistická policie 171

tísňové volání 112 první pomoc 166 lékařská pohotovost 1016 policie 100 turistická policie 171 přístavní policie 108

tísňové volání 112 první pomoc 166 lékařská pohotovost 1016 policie 100 turistická policie 171 přístavní policie 108 hasiči 199

ELPA - silniční asistence 10400

Výběr článků

Načítám