Hlavní obsah

Nově otevřené egyptské hrobky můžete mít jen pro sebe

Novinky, Jakub Kynčl (Luxor)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco Údolí králů praská ve švech pod náporem místních, ale i asijských a evropských turistů, nedaleké naleziště plné hrobek, které se nachází jen několik minut jízdy autem odtud, je prázdné. Všichni totiž chtějí vidět celosvětově vyhlášenou atrakci a opomíjejí možnost mít menší hrobky jiných významných osob v méně známém Valley of Nobles pouze pro sebe.

Trojice nově otevřených hrobek v EgyptěVideo: Jakub Kynčl, Novinky

 
Článek

Do méně známého údolí zavítá denně jen několik jednotek až desítek turistů, což umožňuje daleko poklidnější prožitek z historie. Egypt loni v listopadu oznámil otevření tří zcela nových hrobek, ve snaze přilákat do starověkých Théb, tedy dnešního Luxoru, více lidí, kteří by jinak pouze zůstávali v letoviscích kolem Rudého moře.

Davy lidí v těchto nových hrobkách rozhodně nenajdete. Ba co víc, nejspíš v nich budete jediní, protože organizované skupiny turistů míří jen do těch nejznámějších otevřených hrobek v Údolí králů.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hrobka Amenhotepa zvaného Huy

Výjevy v hrobkách v Údolí králů a v hrobkách urozených osob a vysokých státních úředníků jsou značně odlišné. Zatímco v Údolí králů můžete očekávat scény plné tehdejších bohů, méně známé údolí nabízí naopak mnohem častěji výjevy z každodenního života a zobrazení bohů jsou o něco výjimečnější. Navíc nejde o rytiny, ale o malby.

V jedné z nejznámějších hrobek, hrobce TT 55, která byla postavena pro guvernéra Luxoru Ramoseho, můžete vyjma mohutného sloupoví spatřit výjimečně dochovaný výjev tehdejšího pohřbu. Zpět však k trojici nově otevřených hrobek, která se nachází poměrně nedaleko.

Anubis i Horus

Asi nejzajímavější z nových hrobek nese označení TT 40. Amenhotep, zvaný Huy, byl místokrál za doby Ramesse II. Právě pro něj byla hrobka postavena. V této hrobce najdete nejen běžné výjevy z jihu egyptské říše, který Huy spravoval, ale hned na mnoha místech uvidíte také vyobrazení boha Anubise.

Vzhledem k tomu, že Huy spravoval jižní část egyptské říše, která sahala hluboko do černé Afriky, není divu, že mnoho vyobrazených osob v hrobce má černou barvu. Velmi dobře dochovaná je také stropní výzdoba. Pro nerušené luštění tehdejších výjevů je tato hrobka zcela ideální.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hrobka Amenemoneta

Držitelem hrobky TT 277 je Amenemonet, který byl kněžím v zádušním chrámu Amenhotepa III. Tato hrobka je oproti hrobce Huye výrazně menší a jde s trochou nadsázky jen o takovou miniaturní garsonku. Čím je však tato hrobka menší, o to lépe se zachovaly výjevy na zdech, včetně neuvěřitelně živých barev.

Pravděpodobně si zde vystačíte jen s několika málo minutami, ale už jen skvěle zachovaný Horus přímo proti vstupu do hrobky za těch pár kroků navíc jistě stojí.

Strom, jaký jinde neuvidíte

Amenemhabova hrobka, tedy TT 278, je tou poslední, která je veřejnosti od listopadu nově otevřena. Amenemhab působil jako hlídač dobytka patřícího chrámu boha Amun Re. Nástěnné malby jsou zde z tria nových hrobek asi nejméně dochované, nicméně barvy jsou až výjimečně syté a je zde k vidění unikátní zobrazení vzrostlého stromu, které dozajista nepřehlédnete.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hrobka Amenemhaba

Sečteno podtrženo, na novou trojici hrobek vám může stačit stejně tak 15 minut, jako hodina vašeho času. Záleží jen na vás. Stačí malý bakšiš strážnému hrobky a můžete na místě pobýt, jak dlouho chcete. Na záda se vám nikdo tlačit nebude...

Jak do Egypta
Vyjma tradičního spoje Travel Service bojují o přízeň turistů letos také aerolinky Air Cairo, které jsou dceřinnou společností aerolinek EgyptAir. V zimní sezóně létají do Hurghady a Marsy Alam jednou týdně, přičemž jejich služeb využívají nejen některé cestovní kanceláře, ale i nezávislí cestovatelé. Právě Hurghada a Marsa Alam jsou dobrým výchozím bodem pro další přesun do historického města Luxor.

Fotografování v Luxoru

Zatímco zádušní chrám královny Hatšepsut, Memnonovy kolosy či chrám Ramesse III. v Medínet Habu si můžete fotit podle libosti, ve všech hrobkách (nejen v Údolí králů) panuje přísný zákaz focení.

Důvodem zákazu je mimo jiné to, že neukáznění turisté fotografovali vzhledem k horším světelným podmínkám často s bleskem, kvůli čemuž barevné dekorace bledly výrazně rychleji. Naše záběry mohly vzniknout jen díky povolení vydanému příslušnými egyptskými úřady.

V případě návštěvy hrobek se o tajné fotografování či natáčení nepokoušejte. Koledovali byste si přinejmenším o okamžité vyvedení z příslušného archeologického naleziště. Nevyplácí se mnohdy ani úplata strážce hrobky. Někteří vás totiž mohou stejně nahlásit přítomné policejní hlídce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám