Hlavní obsah

Olomoucké náměstí je připravené na Valentýna. Zdobí ho dvoumetrové srdce z kovu

Dvoumetrová kovová plastika srdce, která má lidem připomenout blížící se svátek zamilovaných, od pondělka zdobí Horní náměstí v Olomouci. Zamilované páry můžou na kovové srdce připevnit visací zámek a symbolicky tak stvrdit svou lásku, uvedla mluvčí radnice Jana Doleželová.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Kovová plastika srdce z dílny olomouckého výtvarníka a uměleckého kováře Milana Poliána

Článek

Kovová plastika srdce z dílny olomouckého výtvarníka a uměleckého kováře Milana Poliána bude na Horním náměstí stát do 22. února. „Jedná se o kovovou siluetu srdce, vysokou přibližně dva metry a vážící asi 50 kilo, na kterou bude možné uzamknout takzvaný zámek zamilovaných," popsal Polián.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Kovové srdce bude centrum Olomouce zdobit do 22. února

Milencům město zároveň umožnilo ukládat pořízené snímky u skulptury na jednotnou stránku sociální sítě. „Vytvořili jsme speciální profil na Facebooku, kam mohou lidé vkládat své fotky, které u srdce vyfotí," podotkl vedoucí oddělení kultury Radim Schubert.

Kovová plastika srdce byla na Horním náměstí poprvé instalována loni a zamilovaní lidé na ni do konce února pověsili zhruba 80 zámků. Visací zámky mají symbolizovat lásku a vzájemné pouto. Tradice stvrzení vztahu pochází z Itálie a je inspirovaná příběhem mladých milenců, jak ho napsal italský spisovatel Federico Moccia.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Zamilované páry mohou v Olomouci uzamčením visacích zámků symbolicky stvrdit svou lásku.

Zábradlí nebo mříže ověšené desítkami či stovkami visacích zámků jsou po celé Evropě. Mají je třeba v Miláně, Moskvě, maďarské Pécsi či litevském Vilniusu.

V Olomouckém kraji zamilovaní věšeli tyto zámky také v Přerově na zábradlí nového Tyršova mostu. Město je však muselo předloni odstranit. Jejich váha totiž na síti zábradlí způsobila trhliny.

Stejně tak se zátěže zámků zamilovaných zbavila Paříž. Ničily tam totiž známý most Pont des Arts. [celá zpráva]

Proti letité tradici se před dvěma lety vzbouřili také Benátčané kampaní Unlock your love (Odemkněte svoji lásku). Ta věšení zámků označila za vandalismus. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám