Hlavní obsah

Popularita třebíčských památek UNESCO loni stoupla

Popularita třebíčských památek zapsaných na seznam UNESCO se loni zvýšila. Turisty nejvyhledávanější je židovská čtvrť, následuje bazilika svatého Prokopa. Celkově se počty turistů v Třebíči za uplynulý rok zvýšily o 6,5 procenta, prodáno bylo rekordních 124 483 vstupenek, sdělila tento týden ředitelka městského kulturního střediska Jaromíra Hanáčková. Mezi zaevidovanými návštěvníky bylo 15 procent cizinců.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Interiér Zadní synagogy v Třebíči

Článek

Zájem cizinců o jednotlivé třebíčské památky se podle Hanáčkové liší podle národností. „V Zadní synagoze vedou jasně zahraniční návštěvníci z USA, jichž loni bylo přes 1300," uvedla. Mezi nimi jsou prý i američtí Židé, kteří ve městě hledají svoje kořeny.

Římskokatolickou baziliku svatého Prokopa zase nejvíc vyhledávají lidé z německy mluvících zemí – Němců a Rakušanů se tam loni vystřídalo skoro 1650. Zadní synagogu si vloni celkově prohlédlo 39 541 turistů a baziliku navštívilo 35 018 lidí. Všechna tři informační centra ve městě zaznamenala minulý rok v součtu navýšení počtu návštěvníků skoro o 8000. Městu se podle Hanáčkové vrací úsilí vkládané do propagace a služeb.

Dalším důvodem zvýšeného zájmu turistů podle ní může být i mezinárodní situace. „Hodně lidí už hledá cílové destinace pro dovolené tam, kde je bezpečno. Takže si to třeba rozmyslí a nejedou do Egypta a navštěvují památky v České republice," řekla Hanáčková.

Letos by podle ní mohlo k dalšímu růstu návštěvnosti přispět zavedení pravidelných prohlídek loni vzniklé expozice v bývalém vodojemu Kostelíček, což nastane kolem Velikonoc. Letní turistickou sezónu by ale mohla poznamenat očekávaná horší průjezdnost městem kvůli naplánované opravě mostu v centru.

Reklama

Výběr článků

Načítám