Hlavní obsah

Jezero Balaton v zajetí ledu

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Mrazivé počasí posledních dnů vytvořilo v okolí maďarského jezera Balaton zajímavé přírodní úkazy. Břehy jezera, přístavy a mola pokryla vrstva ledu.

Foto: archiv MTI

Okolí Balatonu obalil led.

Článek

Jezero zatím nezamrzlo, ale pokud chladné počasí vydrží, přijdou si na své i milovníci bruslení. Podmínkou je však mrazivé počasí bez větru, aby hladina Balatonu zamrzla hladce.

Foto: archiv MTI

Ledová říše kolem Balatonu

Koncem roku 2015 se teploty u Balatonu pohybovaly nad bodem mrazu, ale s příchodem roku 2016 i v okolí maďarského moře pořádně přituhlo. Teploty se zde pohybují od minus tří do minus pěti stupňů. Koncem tohoto týdne však má přijít obleva a celá ledová krása pravděpodobně zmizí.

Foto: archiv MTI

Zamrzly i rostliny

Hladina Balatonu zamrzla zatím naposledy v lednu 2015. Došlo k přerušení lodní dopravy mezi oběma břehy. Pokud se na jezeře vytvoří souvislá a hladká vrstva ledu, na Balatonu se objeví nejen bruslaři, ale někteří kutilové přimontují nože i k lehkým dřevěným konstrukcím opatřeným plachtou. Hnány větrem dovedou tyto „ledové plachetnice“ vyvinout značnou rychlost a k jejich řízení je potřebná velká zručnost a odvaha.

Balaton je největší jezero ve střední Evropě. Jeho délka je 77 kilometrů a rozloha 591 kilometrů čtverečních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám