Hlavní obsah

Nejhorší letadlová strava roku 2015? Spálení kalorií by zabralo 273 minut chůze

Novinky, jky

Jak to dopadne, když se expert přes stravování podrobně podívá na pokrmy servírované na palubách aerolinek působících v Severní Americe? Špatně. Až na čestné výjimky zhodnotil pokrmy jako vysoce nevyhovující, nezdravé a v některých případech z dlouhodobého hlediska až jako zdraví ohrožující. Toto „odpadové” jídlo se servíruje v turistické-economy třídě. Cestující v businessu jsou na tom o poznání lépe.

Foto: Profimedia.cz

S těmito aerolinkami se cestou na Havaj dobře vskutku nenajíte.

Článek

Sice Charles Platkin potvrdil jen to, co si všichni skrytě mysleli, ale černé na bílem je vše ještě o chlup děsivější. Stravování v turistické třídě severoamerických aerolinek je velmi špatné. Stravu hodnotil z hlediska kalorického, ale obecně i jejího typového složení.

Platkin hodnotil celkem 12 aerolinek, přičemž z jeho hodnocení vyšly nejlépe aerolinky Virgin se 4,5 hvězdami z pěti. Platkin zhodnotil, že se opravdu vysoce snaží servírovat cestujícím zdravá a hodnotná jídla. Na zcela opačném konci pak skončily aerolinky Frontier Air, Spirit Airlines a Hawaiian.

Aerolinky dále ztrácely body v hodnocení za to, že neinformovaly cestující o nutričních hodnotách servírovaných jídel. Zástupce havajských aerolinek Platkinovi oznámil, že by tento krok aerolinky přišel na 17 tisíc dolarů, což je tvrzení, které doktor odmítá jako nesmyslné.

Skrytá kalorická bomba

Průměrný pokrm aerolinek Virgin America, včetně snacků, obsahoval 1474 kJ. U Hawaiian průměr činil 2460 kJ.

Právě aerolinky Hawaiian naservírovaly cestujícím jídlo s více kaloriemi, než mají dva Big Macy (jeden má cca 2135 kJ) ze známého fast-foodu. Pokrm servírovaný na lince z Honolulu do New Yorku měl neskutečných 5298 kJ, což je hodnota, kterou by průměrný člověk musel spalovat 273 minutami chůze. A jaká lahůdka to byla? Krocaní masové kuličky, dušená rýže, sýr, krekry a sladkost k tomu. Jídlo, ve kterém byste takovou kalorickou bombu nehledali.

Platkin svou studii uzavřel tím, že lidem cestujícím s aerolinkami Frontier Airlines a Hawaiian by doporučoval přinést si na palubu vlastní jídlo.

Nejlepší a nejhorší severoamerické aerolinky z hlediska stravy v roce 2015
Virgin America4,5/5
JetBlue4/5
Delta4/5
Air Canada3,25/5
United Airlines3,25/5
American2,75/5
Alaska Air2,5/5
Southwest Airlines1,5/5
Allegiant Air1,5/5
Spirit Airlines1,25/5
Hawaiian1,25/5
Frontier1/5

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám