Hlavní obsah

Domácí loutková divadla na Vánoce stmelovala rodiny. Vystavují je v Hlučíně

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naprosto unikátní výstava domácích loutkových divadel a neobvyklých loutek je v prosinci a v lednu k vidění v Muzeu Hlučínska. Byly to totiž české země, kde se za posledních 130 let začalo prudce rozvíjet loutkové divadelnictví.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Nejstarší domácí loutková divadla pocházejí z poloviny 19. století.

Článek

Kromě nejstarších divadel a loutek stvořených v polovině 19. století návštěvníci v Hlučíně na Opavsku uvidí také loutkářskou dílnu, mohou si ale i vyzkoušet vyrobit papírové loutky. Právu to sdělil ředitel Muzea Hlučínska Metoděj Chrástecký.

Místo výstavy betlémů loutková divadla

„V minulých letech jsme v době vánoční měli vždy výstavu betlémů, letos jsme se rozhodli jít jinou cestou a uspořádali jsme výstavu domácích loutkových divadel. Protože na Vánoce má být rodina pohromadě a zhruba před 100 lety to právě byla domácí loutková divadla, která stmelovala rodiny,“ vysvětloval nápad ředitel Muzea Hlučínska.

Dodal, že loutková divadla jsou navíc úžasná výtvarná díla a zároveň loutky a pohádkové příběhy prostě patří k vánočním svátkům.

Loutkové divadlo v každé rodině

„Před 100 lety byla loutková divadla v každé druhé rodině. Rodiče pořizovali loutky a kulisy, nebo je přímo s dětmi vyráběli. Pak svým potomkům divadlo hráli, nebo naopak děti hrály rodičům. Bohužel s nástupem televize zhruba v 50. letech minulého století začala loutková divadla z domácností mizet,“ líčil Chrástecký.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Nejstarší domácí loutková divadla pocházejí z poloviny 19. století.

Postupně se pak z rodin loutky a divadla přesunuly do školních zařízení. „Začala se i vyrábět loutková divadla pro školy a školky, ale i z nich pak postupně zmizela. Dnes je velký problém dohledat loutky vyrobené v 70. a 80. letech minulého století, protože v rodinách nezůstaly, či jen výjimečně,“ upozornil muzejník.

Sbírka loutek vznikala 20 let

Muzeum Hlučínska však mělo štěstí, jelikož se jim podařilo domluvit se sběratelkou Miroslavou Pecháčkovou z Rychnova nad Kněžnou, která jim své loutkářské klenoty na výstavu zapůjčila.

„Paní Pecháčková se sběratelství věnuje přes 20 let. Sbírá nejen domácí loutková divadla, ale také vše, co je spojeno s dětstvím, tedy i různé hračky,“ sdělil ředitel muzea. „Máme tady vzácné vyřezávané betlémy, ale i loutky z textilu a sádry. Jsou tady postavy klasické jako kašpárek, princezna, princ, čert či vodník, ale i netradiční, jako například různá zvířata, poustevník, draci i děvečky a chasníci.“

Výstava s unikátní loutkářskou kolekcí dostala název Za kašpárkem do muzea aneb domácí loutková divadla. Návštěvníci si ji mohou v hlučínském muzeu prohlédnout každý den kromě soboty. O Vánocích je pak speciální otevírací doba. Kromě Štědrého dne se na výstavu mohou lidé podívat o všech vánočních svátcích, ale i na Silvestra či Nový rok. Skončí 31. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám