Hlavní obsah

Slavný Tádž Mahal je hinduistickým chrámem, tvrdí právníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indická vláda nesouhlasí s názorem právníků, podle nichž je slavné mauzoleum Tádž Mahal ve skutečnosti hinduistický chrám. Podle ministerstva kultury neexistuje nic, co by tuto teorii dokazovalo. Do Tádžmahalu denně zavítá 12 000 návštěvníků.

BEZ KOMENTÁŘE: Tádž Mahal je vyhledávaným turistickým cílem

 
Článek

Šest právníků z města Ágra, kde památník stojí, se ale obrátilo na soud s tím, že existuje údajně pádný důkaz, že stavba byla původně chrámem zasvěceným hinduistickému bohu Šivovi. Žádají, aby soud stavbu prohlásil za hinduistický chrám.

O původu Tádž Mahalu se dosud uvádělo, že jej Šáhdžahán nechal stavět po smrti své třetí a milované ženy, která zemřela při porodu jejich 14. dítěte. Hrobka stojí uprostřed okrasných zahrad a u každého jejího rohu je minaret.

Povrch Tádž Mahalu, který je příkladem mughalské architektury, je zdobený polodrahokamy i drahokamy a jeho barva se mění podle dopadajícího světla. Na seznamu kulturních památek UNESCO je od roku 1983.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám