Hlavní obsah

Rothmayerova vila má úspěch, do konce listopadu jsou prohlídky obsazené. Prohlédněte si ji s námi

Praha

O střešovickou Rothmayerovu vilu, která se veřejnosti otevřela teprve začátkem října, je obrovský zájem. Muzeum hlavního města Prahy v ní připravilo expozici věnovanou architektu Otto Rothmayerovi. A už teď jsou prohlídky do konce listopadu vyprodané. Prohlédněte si ji alespoň prostřednictvím naší kamery.

Prohlídka Rothmayerovy vilyVideo: Novinky

 
Článek

„Zájem je překvapivě veliký, mysleli jsme, že bude takové období klidu, kdy budeme ještě moci celou expozici vyšperkovat a dokončit. České prohlídky jsou obsazené do konce listopadu,“ říká s úžasem kurátorka Muzea hlavního města Prahy Maria Szadkowska.

Stálá expozice Příběh jednoho domu a jedné rodiny připomíná osobitý styl významného architekta Otto Rothmayera a chce navodit atmosféru životního, pracovního i uměleckého prostředí, které architekt vytvořil spolu se svou manželkou, významnou textilní výtvarnicí a propagátorkou moderního životního stylu Boženou Rothmayerovou.

Foto: Novinky

Rothmayerova vila v ulici U Páté baterie v pražských Střešovicích.

Rothmayerova rodina žila ve vile, která stojí v ulici U Páté baterie, až do roku 2008. Tehdy architektův syn pod podmínkou rekonstrukce a zpřístupnění prodal vilu Praze za 12 miliónů korun. Místo stále působí, jako by ho rodina opustila teprve nedávno.

„Dochovala se perfektní fotodokumentace, na základě které jsme mohli dům zase vrátit do doby 50., 60. let. Zachovalo se mnoho předmětů, které jsou zde instalovány v originálech. Nejen vestavěný mobiliář, ale také knížky, nádobí, skleničky, deky na postele, ručníčky. To vše vytváří unikátní autentické klima,“ přibližuje kurátorka.

Foto: Novinky

Osobní předměty, které se po rodině Rothmayerových zachovaly.

Otto Rothmayer, který žil v letech 1892 až 1966, patří ke generaci architektů první poloviny 20. století. Jeho život a tvorba jsou úzce spojeny s osobností uznávaného slovinského architekta Josipa Plečnika, s nímž spolupracoval zejména na úpravách Pražského hradu. A právě podle jeho plánu, který dříve Plečnik zpracoval pro vilu Stadion v Lublani v roce 1927, vznikla i Rothmayerova vila z let 1928 a 1929. Asketická podoba vily se omezuje na základní tvary kvádru a válce, který ukrývá schodiště.

„Rothmayerovi byli takzvané dvoukariérové manželství. Architekt Rothmayer měl svou práci, tu vykonával ve své pracovně nahoře. Stejně tak i paní Rothmayerová, která mimo starání se o syna vykonávala s radostí svou práci. Takže každý měl vlastní pracovnu a v ní svou postel. Tím pádem zde neexistuje klasické rozdělení místností na obývací pokoj nebo společnou ložnici,“ upřesňuje Szadkowska.

Prohlídky jsou možné čtyři dny v týdnu, v úterý, ve čtvrtek, sobotu a neděli, ale jen po předchozí rezervaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám