Hlavní obsah

Celníci na pražském letišti zabavili ilegální suvenýry. Za dovoz hrozí pokuta

Celníci na pražském letišti Václava Havla objevili během léta v zavazadlech cestujících několik exotických, ovšem nelegálních suvenýrů, za jejichž dovoz hrozí pokuta. Informovala o tom mluvčí ruzyňských celníků Šárka Miškovská.

Foto: Profimedia.cz

Letiště Václava Havla v Praze

Článek

Turisté si ze zahraničí bez příslušných povolení přivezli mořské korály a produkty tradiční čínské medicíny, jako jsou přípravky obsahující pižmo z jelínka kabara, krajtí tuk, výtažky z želvího krunýře, rohu ohrožené antilopy sajgy tatarské nebo z chráněného chrpovníku lopuchového. I přes mnohá upozornění tím lidé porušují Mezinárodní úmluvu na ochranu volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin CITES.

Případů proti loňsku přibylo, což podle Miškovské zřejmě souvisí s meziročním nárůstem přepravených cestujících na pražském letišti o 6,9 procenta, rostl také zájem o přímořské destinace v Turecku nebo Spojených arabských emirátech.

Nehrozí jen pokuty

Celníci případy nelegálně dovezených suvenýrů předávají České inspekci životního prostředí, která ve správním řízení může udělit vysoké pokuty. Dovoz nejpřísněji chráněných živočichů nebo rostlin, kam patří například sloní kly nebo želvy, už je trestný čin, upozornila mluvčí.

Celníci v poslední době zajistili na Ruzyni i zásilku 635 kilogramů čerstvých potravin, konkrétně bazalky a chilli papriček. Nesouhlasila totiž uváděná hmotnost zboží ani země, odkud byly potraviny dovezeny. Celní úřad proto kontaktoval pracovníky Státní zemědělské a potravinářské inspekce, kteří z odebraných vzorků zjistili závadnost potravin. „Zásilka byla zajištěna a musí být na náklady dovozce zničena," uvedla Miškovská.

Už v polovině září ruzyňští celníci zabavili 385 kilogramů závadných chilli papriček.

Reklama

Výběr článků

Načítám