Hlavní obsah

Pohled na říši mrtvých z úhlu, který by záviděli i egyptští bohové

Novinky, Jakub Kynčl (Luxor)

Egyptský Luxor je splněným snem každého milovníka historie. Jen málokdo se však chce prodírat davy turistů, kteří toto město plné výjimečných staveb a památek navštěvují. Pokud skutečně nevíte, kdy toto místo navštívit tak, abyste se vyhnuli davům, zkuste zapřemýšlet nad letem balónem nad západním břehem Luxoru - tedy říší mrtvých.

Horkovzdušné balóny nad západním břehem LuxoruVideo: Jakub Kynčl, Novinky

 
Článek

Když se koncem února 2013 jeden z balónů po explozi zřítil z výšky asi 300 metrů, přičemž zemřelo 19 turistů, zdálo se, že to bude úplný konec letů balónem nad západním břehem Luxoru. A na značnou dobu také byl.

Nebyla to navíc první nehoda, v roce 2009 se zde při nehodě zranilo 16 osob. Nyní se však situace podle všeho doopravdy změnila.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Balóny vzlétají krátce před východem slunce.

„Balóny nyní létá méně osob a piloti jsou skutečně náležitě vycvičeni a měli by umět zareagovat na všechny možné situace. Každé ráno monitorujeme sílu větru, a pokud by měl snad být příliš silný, balóny nevyletí,” popisuje mi průvodce, pro kterého je západní břeh Luxoru nefalšovanou láskou.

„Je to nejlepší způsob, jak vidět říši mrtvých bez lidí a z nadhledu,” zdůrazňuje.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Po tragické nehodě měly lety balónem nad Luxorem červenou. Nyní by už měly být bezpečnější než kdy dříve.

„Stále více klientů si doplňuje klasickou odpočinkovou dovolenou o výlety mimo hotelový rezort. Velmi oblíbená je právě návštěva Luxoru a jeho výjimečných památek. O možnost letu balónem nad západním břehem se v poslední době zajímá stále více turistů. Není sice nejlevnější, ale je to zážitek, na který se nezapomíná,” řekl Novinkám mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Netypický úhel pohledu na Chrám královny Hatšpesut.

Západní břeh jako na dlani

Zájem o lety balónem je stále velký a vzhledem k bezpečnostním opatřením se často poptávka nezvládá uspokojit. Ještě před sedmi lety bylo možné nad Luxorem najednou spatřit až 50 balónů. Dnes je toto číslo nižší. Výrazně.

Maximální limit je osm, ale nejčastěji jich vylétává jen pět. Pasažéři dostávají bezpečnostní instrukce a létá se o něco níže než dříve. Po celou dobu letu, vyjma momentu před přistáním, se létá pouze ve výšce několika desítek metrů.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Medínit Habu při rozednění.

A co je při letu balónu nad západním břehem vidět? Hned po vzletu se pasažérům nabídne výjimečný úhel pohledu na Chrám královny Hatšepsut. Následuje Zádušní chrám Ramsese II., tzv. Ramesseu.

Následují Zádušní chrám Ramesse III. v Medínit Habu a Memnonovy kolosy. Výhled na pohoří, ve kterém je nespočet viditelných otvorů-hrobek, máte po celou dobu letu. Létá se za východu slunce, a tak počítejte s brzkým budíčkem. Můžete si ale být jisti, že stojí za to.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Medínit Habu je jedním z vrcholů ranního letu balónem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám