Hlavní obsah

Motýli z přírody dramaticky mizí. Ostravská zoo naučí, jak je zachránit

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

V ostravské zoo se v sobotu dopoledne otevřela zbrusu nová interaktivní expozice nazvaná Motýlí louka. Prostřednictvím ní chce zahrada malé i velké návštěvníky upozornit, že z naší přírody dramaticky mizí motýli. Zároveň se lidé naučí, jak pomoci tomu, aby u nás tento krásný hmyz nevyhynul, řekla Právu organizátorka akce Jana Kovářová.

BEZ KOMENTÁŘE: Ostravská zoo učí, jak je zachraňovat motýlyVideo: Právo

 
Článek

„Motýlí louku jsme stvořili proto, že právě motýli patří mezi živočichy, kteří z naší přírody v poslední době nenávratně mizí. Chceme návštěvníkům ukázat důvod ohrožení motýlů, ale i to, jak se sami mohou podílet na tom, aby se tito živočichové mohli dále rozmnožovat,“ uvedla Kovářová.

Důvodem ubývání počtu motýlů je to, že z přírody mizí louky plné květin, které tento hmyz potřebuje k životu.

„Nejde jen o to, že zanikají velké louky na rozsáhlých porostech, ale také mizí květinové trávníky u domů. Protože většina lidí si začala budovat sterilní anglický trávníček, kde kytky nejsou,“ vysvětlila organizátorka akce.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Po otevření motýlí louky na ni zavítal první host: perleťovec stříbropáskový. Patří k vzácným motýlům.

Dodala, že se v ostravské zoo v nové expozici lidé dozvědí, jak si u domu udělat malou louku pro motýly, aby je přilákali a oni se mohli rozmnožovat. „Protože oni květiny potřebují po celou dobu svého vývoje – od vajíčka až k dospělosti,“ podotkla Kovářová.

Motýlí kukly pro děti

Zoo doufá, že na louku přiláká ty běžné motýly, jako je babočka admirál, bělásek či paví oko. Už v sobotu se ale mohli návštěvníci kochat pohledem na vzácného perleťovce stříbropáska.

Kromě květinového záhonu s různými druhy kytek a tabule s informacemi o motýlech, jsou u louky dětem k dispozici také modely housenky a kukly v nadživotní velikosti.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Dětem jsou k dispozici modely housenky a kukly v nadživotní velikosti.

Expozici lidé najdou u včelí stezky pod voliérami opeřených dravců. Podle Kovářové plánuje zoo v těchto podobných „hmyzích“ aktivitách pokračovat.

„Už máme kromě motýlí louky vybudované broukoviště a včelí stezku. Uvažovali jsme do budoucna o mravencích. Orientujeme se na ta menší zvířátka, na ten hmyz, která nejsou až tak v přírodě atraktivní,“ vysvětlila Kovářová.

Za vybudování motýlí louky zoo zaplatila 50 tisíc korun. Finančně akci zaštítil nadační fond Vítkovice Steel.

Ostravská zoologická zahrada je v létě otevřena denně od 9 do 19 hodin. Za vstup lidé zaplatí 110 korun, děti, studenti a senioři pak 80 korun.

V zoo chovají téměř 400 druhů různých zvířat, celkem okolo čtyř tisíc kusů. Nedávno tu otevřeli africké safari, po kterém návštěvníky vozí vláček.

Reklama

Výběr článků

Načítám